2013 falusi vendégfogadója

Van egy csöpp kis falu a Mecsek nyugati oldalán, Pécs közvetlen szomszédságában. Csodálatos természeti környezet, a Jakab-hegy fenséges hegyvonulata öleli körül, nyugalmat, biztonságot sugározva az itt élők felé.

A hegy meredek déli oldalát jellegzetes színű, vörös permi homokkő alkotja, amelyből a víz és a szél munkája különleges szirteket, kőtornyokat formált: a Babás-szerköveket és a Zsongor-követ, melyekhez a néphagyomány több mondát kapcsolt. Itt található a Remete-barlang is. A sziklás, erdős magaslatokat különleges növénytársulások és változatos állatvilág gazdagítja. Ez a Mecsek-vidék egyik legértékesebb természetvédelmi területe. A több irányból, kijelölt túraútvonalakon elérhető hegytetőn az itt megalakult magyarországi pálos rend kolostorának romjait találjuk. A falu apró Árpád-kori templomának külső és belső freskó maradványai felbecsülhetetlen értékűek. Ez Cserkút.

A 90-es évek elején néhány család elkezdett foglalkozni a falusi vendéglátással. Az eredmények hamar megmutatkoztak, ennek hatására egyre többen kezdtek vendéget fogadni a faluban; köztük Somogyváriné Koncz Margit, aki nemrég jelentős elismerésben részesült.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2010-ben alapította meg az Év Falusi Vendégfogadója díjat, amelyet régiónként minden esztendőben egy olyan szállásadóknak ítélnek oda, akiknek tevékenysége öregbíti a szövetség hírnevét, és népszerűsíti a falusi turizmus szépségét, változatosságát.

A Dél-Dunántúl nyertese Somogyváriné Koncz Margit cserkúti vendégfogadó lett. A cserkúti Vackor-házak tulajdonosát a régióban mindenki ismeri; 24 éve falusi vendégfogadó. Munkáját a 80-as évek végén kezdte, alapító tagja a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetségnek. 10 éve már mint a FATOSZ minősítője is végzi, tagja a szervezet ellenőrző bizottságának is.

Margó – ahogy mindenki ismeri – 24 év falusi vendégfogadása nyomán sem veszített fiatalos lendületéből. Számára nemcsak Cserkút lélegzetelállító panorámája jelenti a távlatokat, a környékbeli, éledező falusi vendégfogadókat együttműködő közösségé formálva, ütőképes csapatot hozott létre a Nyugat-Mecsek vidékén! A vendégfogadásban elért sikerei mások számára is példát jelentettek és nem csak a szűkebb környezetében! Más megyék falusi turizmus iránt érdeklődő „gazdái" közül többen a „birtokát" bejárva, és tapasztalatait meghallgatva döntötték el, hogy ezzel ők is megpróbálkoznak!

A Vackor Házak nemrég elnyerték az ökoporta minősítést is, ehhez kapcsolódik két új speciális szolgáltatás, a Mezítlábas Ösvény és a Falufelfedező Program. A házak kialakítása, berendezése is a természet közeli kapcsolatra utal.

Margó mindig igyekszik olyat nyújtani, ami kicsit meglepi a hozzá érkező vendégeket, amit kedvesnek, érdekesnek találnak. Nem véletlen, hogy a visszatérő törzsvendégek aránya elég magas, volt olyan év, hogy az 50%-ot is elérte; vendégeik egy része 15-20 éve visszajár!