Ízletes túraútvonalak Tolna megyében

Dombóvár cukrászai, Tolna méhészei, Perits mézeskalácsosai és az ország első fügeültetvénye várja a helyi ízek és kézműves finomságok után kutató kíváncsi utazókat a régióra jellemző sajátos ízvilág felfedezésére.

Dombóvár – Tolna – Szekszárd – Szálka - Pörböly

1. Gabriel Bon-Bon Manufaktúra – Dombóvár: szerencsénkre a cukrász világbajnok egészséges remekeit nem csak a zsűri kóstolhatja

Gábor Sándor cukrász világbajnok legnagyobb büszkesége a Liszt Ferenc emlékére kézzel készített kézműves bon-bon, a Magyar Rapszódia, Zsolnay porcelán dobozban, és a jellegzetes magyar gyümölcsökkel, dióval, mézzel, valamint pálinkával készült csokoládéi.

A mester és felesége szívből jövő kedvessége, vendégszeretete legalább annyira hozzájárul a náluk töltött édes percekhez, mint egyedi finomságaik.

2. Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum – Tolna: hetedik generáció őrzi és adja tovább a mesterség ősi eszközeit és fortélyait

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum több mint 200 éve, 7 generáció óta foglalkozik kékfestő anyagok készítésével és feldolgozásával. A bemutató során megismerhetjük a gépeket, eszközöket, a munkafolyamatokat a mintázástól a késztermékig.

3. Petrits Mézeskalács – Szekszárd: a 200 éves családi hagyományt hordozó mézeskalácsok világa

A Petrits család közel 200 éve foglalkozik mézeskalács- és gyertyakészítéssel. A mesterségek az évszázadok során apáról fiúra szálltak. Napjainkban már a hatodik generáció készíti mind a mézeskalácsokat, mind a gyertyákat.

4. Nagyernyei Családi Méhészet – Szálka: idilli környezetben szorgoskodó méhek és méhészek finomságai

A méhészet a Szálka-Mőcsény-Kismórágy háromszöggel határolt területen, a Szálkai halastavakhoz közeli festői környezetben található. Itt megkóstolhatjuk a különböző, finomabbnál finomabb mézeket, mézes készítményeket (akác, galagonya, hárs, erdei, napraforgó, selyemfű méz, virágpor propolisz, mézes pálinka), és meglátogathatjuk a méhészetet.

5. Vecsernyés Irén és Szőke Lajos – Pörböly: a fügés finomságok specialistái az ország első fügeültetvényén

2009-től őstermelőként gyümölcsfeldolgozással foglakozik a házaspár. Hagyományos technológiával, saját, egyedi receptúra alapján készítik 12-féle lekvárjukat és aszalványaikat. A hagyományos gyümölcs alapanyagok mellett újnak számító gyümölcsök feldolgozásával is foglalkoznak.