I. Rippl-Rónai Fesztivál

Kaposvár Megyei Jogú Város nagyrendezvényei közül legnagyobb figyelemmel és támogatással rendezi meg világhírű festőinek és képzőművészeinek emlékére a Rippl-Rónai Fesztivált, a Festők Városa Hangulatfesztivál jogutódját.

Összművészeti jellegénél fogva bemutatja a kortárs művészet legjavát, képzőművészeti értékeit, nagy klasszikus alkotókat, amelyet komoly,- és könnyűzenei, népművészeti és folklór programokkal színesít.

Nem titkolt szándék és cél, hogy Kaposvár legnagyobb festőjéről elnevezett fesztivált megismerje ország-világ, Rippl-Rónai szellemi-képzőművészeti-kulturális öröksége a kulturális turizmus célpontjává váljon. Ennek megfelelően szerveződik a négy nap programja.

A tartalmában megújuló rendezvénysorozat megőrzi hangulatát.

A 4 nap programjainak helyszínei Kaposvár belvárosán kívül a festőóriás Róma-hegyi villája, a Rippl-Rónai Emlékház.

A belváros hangulatosan kiépített utcáin találkozhatunk helyben alkotó kortárs képző,- és iparművészekkel, utcatárlattal, performance előadásokkal, utcaszínházzal, mozgóképszínházzal, részt vehetünk nemzetközi művészeti konferencián, a nagyszínpadon és a pódium színpadon hallgathatunk világzenét, bluest, jazzt muzsikáló együtteseket, népszerű szólistákat.

A fesztivál képzőművészeti jellegéhez hűen nemzetközi testvéri kapcsolatokra építve csíkszeredai Márton Árpád, Székelyföld legnagyobb festőjének kiállításával nyílik a Vaszary Képtárban (az Agórában).

A Róma Villa Látogatóközpontjában Rippl-Rónai József I. világháborúnak emléket állító, egy kofferben, vázlatfüzetben megtalált Issy L' Eveque-i rajzok kerülnek kiállításra.

Kiemelt, együttműködő partnerek közül a MÁV Nosztalgia Kft. korabeli hangulatot idézve Rippl vonatot indít Kaposvárra a fesztivál idején.

A 2014-ben új névvel debütáló fesztivál igyekszik hozzájárulni Kaposvár város kulturális örökségének országos és nemzetközi ismertségéhez.