Csongrádi Borvidék

A szőke Tisza jobb partján, Csongrád megye területén egészen az országhatárig futó borvidék szőlőkultúrája régi időkbe nyúlik vissza. A garamszentbenedeki apátság alapítólevelében említik meg először.

 A Tiszára finoman, szinte észrevehetetlenül lejtő tájon kezdetben a kiterjedt, gazdag tiszai ártéren termesztették a szőlőt a folyó élettel teli, gazdag televényén. Mára az egykori ártéren és a folyó formálta tájon sokfelé találunk szőlőskerteket. A verőfény sugarai és a nap forrósította homok melege jó beérést és cukorképződést eredményez.


A táj hagyományos fajtájából, a kövidinka nedűjéből kellemes, karcsúbb, üde asztali borok kerülnek a hordóba. A borvidéken megtalálható fehér szőlő fajták a Chardonnay, Rajnai Rizling, Olasz Rizling, Zöld Veltelini és vörös borszőlő fajták Kadarka, Cabernet Franc és Sauvignon, Kékfrankos terméséből általában könnyed, kellemes, gyümölcsös „mindennapok bora" kerül a poharakba. A jobb évjáratokban néhány családi pincészetben pedig különleges minőségű tételeket palackoznak. Jól csengő név a Csongrádi Kadarka és a Pusztamérgesi Olasz rizling. A szőlőskertek soraiban magyar nemesítésű fajtákat is találhat. A Kunleány, Zalagyöngye szőlőjéből gondos kezek munkájával organikus borok kerülnek a pince kóstolóasztalára.


Ha megízleli az itt termett nedűt, megérti Hamvas Béla gondolatait: „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút."

Pinceajánló

Ungerbauer Családi pincészet
Csongrád-Bokros
www.ungerbauer.hu
Bemutató gazdaság, borkóstoló.