Depardieu alakítja Napóleont Szegeden

A legendás filmsztár. Gérard Depardieu alakítja nyáron Napóleont a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry János című zenés produkciójában.
Tizenöt évvel ezelőtt láthatta utoljára a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége Kodály Zoltán Háry János című daljátékát. A nagyotmondó obsitos történetéből született, a magyar népdalra építő opera már 1938-ban szerepelt a Szegedi Szabadtérin. 2014-ben augusztus 1-jén és 2-án is játssza a Játékok a fesztiválon emblematikusnak számító előadást (esőnap: augusztus 4.). Az operai szerepekre a műfaj ismert művészeit, míg a prózai szerepekre ismert és népszerű színművészeket kér fel a fesztivál.
 
Béres Attila rendezésében francia és magyar szöveget is elő kell adnia a világsztárnak. Depardieu partnerei többek közt a címszerepet alakító Homonnay Zsolt, a Ferenc császárt játszó Bodrogi Gyula, az Ebelasztin báró szerepét magára öltő Gálvölgyi János, a burkus silbakot alakító Szabó Győző és az Örzsét játszó Bordás Barbara lesznek. 
 

A Szegedi Szabadtéri Játékok négyezer férőhelyes, a korábbiakhoz képest ellentétes irányban fölállított nézőtere, háttérben a Dóm tornyaival 2014. május 24-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Érdekessége lesz a darabnak, hogy Depardieu franciául szólal majd meg a színpadon, a császár mondatait pedig a történetbe beépített tolmács fordítja majd magyarra - árulta el a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

Más kuriózumot is tartogaz azonban a szegedi fesztivál. Dolhai Attila az Elfújta a szél frissített szereposztásában fog utoljára musical szerepet vállalni, és Ashley Wilkes karakterével végleg búcsúzik a műfajtól.