Népi művészetek Kalocsán

Faragás. fazekasság, a pingálás és a hímzés hagyományos motívumaival díszített tárgyakat, viseleteket, sőt házakat, illetve azok enteriőrjeit láthattuk az 1000 éves városban, megismerhetjük a a környék történetét, értékeit.

Kalocsa, az 1000 éves város egyháztörténeti emlékeit az Érseki Kincstárban lehet megtekinteni. A Főszékesegyházi Könyvtár a kastély 17 helyiségét tölt meg, jelenlegi állománya több mint 177 ezer könyvtári egység, benne 60 kódex, 508 ősnyomtatvány, 3165 antikva (16. században nyomtatott könyv), 333 régi magyar könyv.A Viski Károly Múzeum legnagyobb állandó kiállítása a „Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben" Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be. A múzeumban látható az egykori jezsuita gimnázium ásványtára és éremgyűjteménye.

A kalocsai népművészet legrégibb ágai a faragás és a fazekasság. A helyi mesterek által készített bútorokat növényi (virág) motívumos faragások díszítették, később ezeket ki is festették. A kalocsai fazekasok edényeiket különböző módon díszítették. A Porcelán Manufaktúrában Kalocsa és környéke népművészetének motívumaival díszítik – a motívumkincs megőrzése érdekében – a szebbnél szebb porcelánokat. A kalocsai népművészet legismertebb ága a hímzés és a hímzéshez szorosan kapcsolódó viselet. A kalocsai népművészethez tartozik a kalocsai folklór is.

A pingálásnak nevezett falfestés kezdetei a 19. utolsó harmadában alakultak ki. Sok esetben a „tisztaszoba" vagy, ahogy Kalocsa környékén mondják, az „első ház" falainak nagy részét is pingálták. A falfestés motívumai a 20. században megjelentek edényeken és a húsvéti hímes tojások készítésénél is. A Tájházban és a vasútállomáson is gyönyörű pingált falfelületeket találunk.