Az alföldi kerámia fazekasai

Hódmezővásárhely 7000 éves kerámiaművészete a mai napig élénken él tovább az alföldi művészvárosban. Máig a népi fazekasság egyik központja, melyhez a város határában található kitűnő agyag szolgáltatja az alapanyagot.

Változatosságát pedig a három városrészben kialakult három jól elkülöníthető stílus biztosítja.
A művésztelep 1953-tól rendezi meg Őszi tárlatait, melyen az Alföldön alkotó festők munkáit mutatják be.  Az Emlékpont múzeum az 1945 és 1990 közötti időszakot mutatja be a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel.

A város mór stílusú zsinagógája jelenleg teljes pompájában fogadja a látogatókat, melyben ma is az eredeti berendezéseket, különleges, kézzel faragott padokat találunk. Az épület melletti egykori zsidó iskolában Holokauszt Emlékközpont működik.

A Csúcsi Fazekasház Vékony Sándor fazekas egykori házában a hajdani fazekasságnak állít emléket a műhely, lakószoba és konyha berendezésével. Ambrus Sándor ma is alkotó fazekas, népi iparművész Belvárosi fazekasházának főépületében és pincéjében, ahol saját egyedi és zsűrizett alkotásait mutatja be, a műhelyben a látogatóknak bemutató korongozást tart, emellett elmeséli a hódmezővásárhelyi fazekasság történetét. Az érdeklődő látogató korongozhat, festhet, agyagot gyúrhat.