Kunsági Borvidék

Magyarország legnagyobb borvidékének meghatározója az alföldi táj, a meleg, szikrázó napsütéses klíma és a lábmelengető homok. Mégis szinte a legfontosabb a szemcsés, szürkés, kunsági homok. E sajátos talaj mentette meg szinte a magyar szőlő- és borkultúra egészét a filoxéra okozta teljes pusztulástól.

Ez a páratlan környezet ideálisan egyesíti az élvezetet, a harmóniát és az életérzést. Itt, valahol a Nap aranyló korongja alatt, Bács-Kiskun megyében, megtalálja a napi étkezéshez, esti pincében eltöltött beszélgetésekhez nélkülözhetetlen kiváló minőségű asztali és tájborok széles skáláját, de az ünnepi alkalomhoz otthonában és itt a Kiskunságban fogyasztható egyedi táji ételekhez illő, rendkívül finom, jellegzetes illatú és ízű, minőségi fehér- és vörösborokat, pezsgőket, fűszerezett borokat és párlatokat is. Jellemző szőlőfajtái az arany sárfehér, a Zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a Müller-Thurgau, a kövidinka, a kadarka, a kunleány és az olaszrizling. Az eredetvédett izsáki arany sárfehér fehérborszőlőt csak hazánkban termesztik, őshonos szőlőfajta. Könnyed, elegáns bora különösen a fiatalok körében kedvelt.

Egyre több borászat palackozza az üde, gyümölcsös, jó ivású minőségi borokat, a rozékból már több is az ország legjobbjai közé tartozik. A borvidéken több jelentős borászat működik és rendszeresen szerepelnek különböző borversenyeken, ahol kiemelkedő eredményeket érnek el.

Pinceajánló

Frittmann Testvérek Kft.
Soltvadkert
www.frittmann.hu

Font Borászat - Kunság Kincse Borászati Szövetkezet
Soltvadkert
www.fontpinceszet.hu