Városnézés másképp: segway

Extrém élményekkel és „zöld" megoldásokkal, nosztalgikus vagy épp ellenkezőleg, újítóan modern ötletekkel találkozhatunk, ha a nem szokványos városnézést választva fedezzük fel Szegedet, Baját, Kecskemétet, Gyulát, Szarvast vagy Kiskőröst. Persze térképpel vagy útikönyvvel a kezünkben egy kényelmes tornacipőben gyalogosan is végigjárjuk mindazt, amit egy városban látni érdemes, viszont aki ennél különlegesebb élményre vágyik, bőséggel kínálnak lehetőséget az ötletes programszervezők. Közelebb kerülhetünk a helyiekhez, meglátunk olyat, ami a könyvekből kimaradt és beavatódunk a város titkaiba.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Szeged, a napfény városa

Baján a magyar gyártású gumikerekű kisvonatban a Piczinke nevet viseli és minden nap 10 és 18 óra között óránként indul a Tóth Kálmán térről. A szeptember 13-14-én megrendezésre kerülő Bajai Újbor Fesztiválon a borkóstolás mellett – ha az időjárás is kedvező lesz –sétahajóval és városnéző kisvonattal is körbejárhatjuk a várost. Erre járva csatlakozzunk a szürkületben induló és késő este befejeződő szarvasbőgést hallgató túrához, hiszen évente csak egy időszakban, szeptemberben tapasztalható ez a zoológiai jelenség.

Fantasztikus élmény a sétarepülés hőlégballonnal, megtudhatjuk, mit lát a madár a levegőből! Az egyik legbiztonságosabb légi jármű, nem ráz, nem zörög, lassan repül és alacsonyan. Kecskeméten a hőlégballonos sétarepülést külön kérésre lehet igénybe venni. Az útvonal a megrendeléstől függ, repülésre reggeli illetve esti órákban van lehetőség. Bár gyerekek számára is igénybe vehető, de 12 éves kor alatt nem ajánlott. A repülés időtartama 30 perc, azonban felszállással, leszállással, illetve a megfelelő szélirány kiválasztásával összesen három órát vesz igénybe.

Szeged felfedezésére egyre több opció lehetséges– érdemes kipróbálni mindet, hiszen más-más élményt nyújtanak. A kisvonatos városnézés a Széchenyi térről indul és útvonala a legfőbb látnivalók mellett visz. A menetrenden kívül a „Szeged Fényei" program kibővített útvonalon, idegenvezetővel vezet végig a városon, a „Gasztro vonat" elnevezés pedig hangulatos Tisza-parti vacsorával kiegészített városnézést jelent. www.szegedikisvonat.hu

A kisrepülős városnézésre érdemes fényképezőgéppel készülni, mivel csodálatos képeket készíthetünk már az indulásról és később a magasból is. Romantikus élmény a város káprázatos fényeit csodálni a felhőket megvilágító holdfény mellett vagy a naplementét a felhők felett utolérni. A legbátrabbak ki is próbálhatják a repülőgép vezetés feledhetetlen élményét egy oktató mellett - ezt földi oktatás előzi meg még a felszállás előtt. A helikopteres városnézés a fotósok számára kiemelkedően pazar élményt nyújt. A rövid program során megismerhetik Szeged belvárosát, a Tisza-Maros torkolatát, a Fehér-tó természeti szépségét és a Maty-éri evezőspályát. A hosszú program kiegészül a magyar-szerb-román hármashatár megtekintésével, valamint egy bátor jelentkező kipróbálhatja a repülőgép-vezetés élményét.

A sétahajó a Novotel Hotel magasságából felfelé indul, végig megy a város északi fele mellett. A Maros torkolatánál visszafordul, és az Árvízi emlékműig megy le – az indulást követően körülbelül egy óra múlva ugyanott köt ki, ahonnan elindult.

Szegeden mindenképp érdemes kipróbálni a vasárnaponként és az ünnepnapok délutánjain közlekedő nosztalgiavillamosokat és –trolibuszokat. A legrégebbi a Schlick cég által 1904-ben gyártott 313-314-es pályaszámú fapados ikerszerelvény villamos. A két nosztalgiavillamos és a két nosztalgiatroli a tervek szerint szeptember 29-ig közlekedik heti váltásban az 1-es villamos- és az 5-ös trolibuszvonalon, "hogy örömet szerezzen a város lakóinak és mosolyt csaljon a Szegedre érkező vendégek arcára".

Idén nyártól bárki bérelhet Szegeden HumanLimo-t, azaz riksát is, amiben egyszerre két fő tudja beutazni a várost – akár tematikusan, akár egyéni útvonal alapján. A GPS-alapú szolgáltatás a városban járva a helymeghatározó rendszerre támaszkodva mondja el, hogy épp mit lát az utas. Arra is van lehetőség, hogy ne szöveget, hanem a Belmondo együttes zenét lehessen hallgatni.

Augusztus 19-től Magyarországon először Szegeden vehető igénybe a kölcsönbicikli, a CityBike. 12 tárolóval és 100 bringával indult a rendszer, amely használata egy egyszerű regisztrációhoz kötött, majd egy egyedi állandó azonosítót kapunk, mely biztosítja a szolgáltatáshoz való hozzáférést. Az erősített vázú, tömör gumikkal ellátott kerékpár fekete-sárga festést kapott, így könnyen felismerhető, a lopások ellen GPS-szel szerelték fel a járműveket, amelyek a körtöltésen belül használhatók.

Szegeden és egyben a Dél-alföldi régióban egy új, innovatív és izgalmas turisztikai szolgáltatás jelent meg az Élménytúrák Segway PT-n! szolgáltatás által. A testsúly megfelelő irányba történő döntésével irányítható kétkerekű, elektromos Segway Personal Transporter (PT) használatával a városnézés és közlekedés új élményével gazdagodnak a turisták. Szegeden öko-, adrenalin és belvárosi túrákat hirdetnek, Mórahalmon pedig a nagyszéksósi bivalyokat lehet Segway PT-vel meglátogatni. A különleges élményeket egy, a Segway PT használatára tervezett mobil kaland- és akadálypálya felépítésével még fokozni is tudják.

Ha megidéznénk a múltat, a lovak közé is csapathatunk kicsit, hiszen Szegeden akár fiákert vagy lovaskocsit is bérelhetünk. Városnézéshez lovaskocsit Kiskőrösön is rendelhetünk, amivel aztán elvitethetjük magunkat valamelyik városszéli pincészetbe bort kóstolni.

A Békés Airport reptérről indulva akár Békéscsabát, Gyulát, de a távolabbi Szarvast és Orosházát is megtekinthetjük madártávlatból. A fényképezőgépet itt se felejtsük el magunkkal vinni!

Gyulán „romantika járatokat" indítanak a közeli Szanazugba (csütörtökönként) és Póstelekre (minden kedden és vasárnap). A hintók vagy lovaskocsik Gyuláról a Városháza elől indulnak. A várkertből induló kisvonattal az élővíz-csatorna hídjain, hangulatos utcákon haladva elhaladunk többek között a Vár és környéke, a Várfürdő, az Erkel Emlékház, a Ladics-ház, a Százéves Cukrászda és a Városháza előtt.

Szarvason járva senki sem hagyja ki az Arborétumot, amelynek kikötőjéből óránként sétahajó indul. A Kákafoki-holtágon közlekedő Katalin II.-ről láthatjuk a vízben álló mocsári ciprusokat, a Milleniumi emlékművet, a Bolza-kastélyt, a Szarvasi Vízi Színházat és gyaloghidat, Tessedik Sámuel által építtetett Ótemplomot és a Történelmi Magyarország közepét jelképező szélmalmot, miközben a hajóskapitány viccekkel, anekdotákkal és találós kérdésekkel szórakoztatja az utasait. A Birdie névre hallgató 14 személyes elektromos kisbusz az idéntől hozza-viszi a turistákat Szarvason – egyelőre megrendelésre és az utasok által megadott útvonalon. www.korostourist.hu

A standard programoktól eltérően igazán exkluzív élményben lehet részünk, ha ezeket a lehetőségeket a saját kívánságainkhoz igazítva különleges útvonalon vagy időpontban vesszük igénybe.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Szeged, a napfény városa