Drágább az aranynál: halasi csipke

Mára a brüsszeli és a velencei csipke méltó vetélytársává vált az 1902-től létező halasi csipke. A hungaricumnak számító halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010. szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és ez által hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része.

A kézimunka remekek több világkiállítás nagydíját elnyerték, reprezentációs ajándékként Magyarországra látogató magas rangú személyiségek örömmel fogadták. Császár- és királynők, sőt a pápa részére is a halasi csipkét tartotta méltó ajándékként az állam. A külföldi turisták és a belföldi vásárlók számára a hagyomány tartásával, de a mai kor divatjához igazodóan készülnek a csipke ékszerek, ezüst foglalatú kitűzők vagy a modern keretekbe komponált csipke képek. A Magyar Turizmus Zrt. által szervezett budapesti bemutatkozáson Kiliti Zsuzsanna, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója válaszolt a kérdésekre.

Igaz, hogy csak nők varrják a halasi csipkét?

A 110 év alatt egyetlen egyszer csatlakozott férfi a csipkevarró nőkhöz. Az 1980-as években egy úr belefogott, hogy megtanulja a hagyományos technikát, de a szóbeszéd szerint két hét után feladta. Ez elég rövid időnek számít, mert másfél év kell ahhoz, hogy valaki képzett csipkevarrónak tanuljon.

A halasi csipke nem vert csipke, ezért mondjuk, hogy varrják?

Igen, a vert csipkét másként készítik, az is nagyon aprólékos munka! Láttam olyan asszonyt, aki 1100 verőkét használt egyszerre egy nagy csipke falikép elkészítéséhez. Mi tűvel és cérnával dolgozunk, a halasi csipke tehát varrott csipke.

Érvényes a mában is a régi legenda, miszerint a halasi csipke grammja drágább, mint az aranyé?

Nem grammra, hanem munkaórára számítjuk egy-egy termékünk értékét, de kétségtelen, hogy akadnak olyan műgonddal készített csipkéink, amiknek grammja drágább az aranynál. Vannak olyan nagy terítők, amiket négy-ötezer óra alatt varrnak meg. 2002-ben, amikor egy külügyes kiállításra válogattam a szép kézimunkákat, magam is kíváncsi voltam. Elszaladtam a gyógyszertárba, patikamérlegen lemértem egy körülbelül egy méter átmérőjű csipketerítőt, és tényleg az jött ki, hogy drágább az aranynál. De a mai kereskedelmi forgalomba kerülő átlagos daraboknál ez nem így van. Csak az óránkénti munkadíj és a járulékok adják a csipke árát.

Esetleg nincs is hasznuk a csipkevarrásból?

Higgye el, hogy nincs. Akik ellátogatnak hozzánk, azoknak megtetszik a halasi csipke, de ma már nagyon nehéz eladni a szép darabokat is. Megváltoztak a lakásbelsők, az öltözködés, a divat. Nekünk is meg kellett újulni, igyekszünk olyan ékszerbe illeszthető csipke-miniatúrákat varrni, olyan ruhakitűzőket és keretbe tehető fali csipkéket készíteni, amik a mai életvitelhez jobban illeszkednek. Például a hagyományos fekete keret és háttér mellett ma már modern színekkel dolgozunk, amik a modern otthonokhoz is illenek.

Például a néhány centis magyar címer mennyiért piacképes?

Alig több, mint tíz ezer forintért. A csipke árát öt éve nem emeltük, míg a varró asszonyok órabérét minden évben: 2011-ben 25, 2012-ben 7, 2013-ban 5 százalékkal lett magasabb a munkabér.

Tíz óránál többet dolgoznak a kis címerkép elkészítésén, tehát tényleg nem jut sok az órabérre...

Hétszáz forint jut óránként egy varrónőnek, plusz a járulékok, ami majdnem ugyanennyi. Szerencsére nem elöregedő szakma a miénk, 30-55 éves hölgyek közül került ki a kilenc varrónőnk.

Vannak még diplomáciai megrendeléseik, amikor a hozzánk érkező rangos külföldi vendégek feleségei nagy halasi csipketerítőket kapnak reprezentációs ajándékként?

Kapni még kapnak halasit a diplomatafeleségek, de már nem olyan nagy terítőket, mint korábban. Ezek fontos megrendeléseink manapság is, hiszen a magyar vevőink és a külföldről érkezett turisták átlagosan 20-30 ezer forintot szánnak vásárlásra.

Érdekli a turistákat a hagyományos technológia?

Most is láthatja, a budapesti Hotel Nemzetiben felállított standunknál, hogy mindenki megáll egy-egy pillanatra. Látványos, ahogy a felrajzolt kartonlapon az első asszony végigvezeti a kontúrszárat, keresztöltésekkel lerögzíti, majd egy másik belécezi, és kezdetét veszi a kézi szövés, magyarul stoppolás. A csipkevarró több mint hatvan féle mintát alkalmazhat csipkevarrás közben, amikor kitölti a kontúrok közötti területeket.

Hogyan távolítják el a papírt, aminek a rajzolatára rávarrták a csipkét?

A vendégeink számára ez a legizgalmasabb mozzanat. Miután a varrás a papír fölött történt, csak a keresztöltéseket kell levágnunk, és már le is fejthető a kész csipke a kartonról.

Egy nagy terítő esetében a csipke varrásának előkészítése is akár több hónapig tart?

Egy 4-5 ezer munkaórás nagy terítőnél csak a kontúrozás egy éven át tart. Utána további másfél-két év szükséges a varrás befejezéséhez. Gondoljon bele, az, aki egy ilyen terítőt varr, nap mint nap a teljes munkaidejében ugyanazt a munkadarabot látja reggeltől estig.

Vannak legendás darabok?

IV. Károly király és felesége Zita királynő a koronázáskor, 1916-ban ajándékul halasi csipkét is kapott. Történelmi csipkéink másik darabja a Julianna-terítő, amit 1934-ben Julianna holland királynő kapott házasságkötése alkalmából. Az egy méteres ovális műremek  szintén látható csipkemúzeumunk kiállításán. Különleges darabot készítettünk 1996-ra is, amikor II. János Pál pápa Magyarországra látogatott, 2500-3000 óra kellett a megvarrásához.

A vásárlók is megkeresik a csipkevarrókat érdekes megrendelésekkel?

Néhány éve telefonált egy anyuka, hogy lányának nagy gyűjteménye van elefántos tárgyakból, és születésnapjára szeretné meglepni egy csipkéből varrt szerencsét hozó elefánttal. Egy halasi grafikussal terveztettük meg a mintát, és az ünnepelt 45. születésnapjára meg is kapta az ajándékot. A vásárlóinkat tekintve egyébként a fő célzott korosztályunk a negyven évesek, akik családi hátterüknek köszönhetően ismét nosztalgiát éreznek a nagymama csipkéi iránt.

Ki kérte, hogy egérfigurákat készítsenek csipkéből?

Egy szlovén múzeumigazgató megrendelésére készítettük az egérpárt mintázó csipke képet, és azóta sokan kérnek hasonlót esküvőre, nem is gondoltuk, hogy ilyen népszerű lesz. Kettő kézimunka például Angliába került.

A magyar címert ábrázoló csipke csak honfitársaink számára érdekes?

Különös módon japán turisták is vásárolják, szép és minőségi szuvenír. Mindent megteszünk, hogy igazodjunk a mai igényekhez, eladhatóvá tegyük a halasi csipkét. Néhány éve kezdtünk ezüstbe foglalt halasi csipkéket készíteni, ezek a kiegészítők jól mutatnak ruhára tűzve, de lehetnek medálok is. Az ezüst jól illik a csipkéhez, 2004-ben Mádl Dalma jóvoltából a japán császárné és II. Erzsébet brit királynő ezüst tálcába foglalt halasi csipkét kapott állami diplomáciai ajándékként. Dalma asszony a halasi csipke nagykövete, nagyon sokat tett azért, hogy a hagyományt őrizhessük. Neki köszönhetjük, hogy 2012-ben, a 110 éves évfordulóra kiállítást rendezhettünk a budapesti Iparművészeti Múzeumban. „A cérnába szőtt évszázad" című tárlaton az 1900-as évek elején még divatos színes csipkékből is kiállítottunk, de már régóta kizárólag hófehér a halasi csipke.

A tornácos parasztházak mintájára 1935-ben építették a csipkevarrók munkahelyeként a világhírű halasi csipke mintakincsét és legszebb darabjait őrző Csipkeházat, mely a turisták számára is látogatható.

Csipkeház és Csipkemúzeum  >>
Kiskunhalas, Kossuth u. 37/A.

Az interjú 2013 februárjában készült a budapesti Hotel Nemzetiben, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat Itthon című rendezvényén, a kiskunhalasi Csipkeház standján, Kiliti Zsuzsa igazgatóval.

Az interjút készítette:  Ács Gábor