Nemcsak a húsvéti ünnepek idején kelendő a hímes tojás

A kacsa tojása sokkal kevésbé törik, mint a tyúké. Kifújni és előkészíteni férfimunka, tüdő és tapasztalat kell hozzá. Szépre festeni már asszonyi türelem és ügyesség dolga.

A Kalocsa környéki padlásokon akár ötszáz kifúvott tojást is raktároznak házanként, hogy egész évben legyen mivel dolgozni a pingálóknak. Kalocsa környékén a külföldi és magyar turisták számára is igazi látványosság a virágosra festett bútorok és a pingált falak színpompája. Szuvenírként legtöbben a tojásokat és a hímzett terítőket, ruhákat vásárolják.

„A külföldiek azonnal megveszik az összeset, képtelenség elég tojást pingálnunk!" – mesél Sima Ferencné népművész azokról az alkalmakról, amikor hazánk képviseletében külföldre utaztatják a népviseletbe öltözött kalocsai pingáló asszonyokat. Az idegenvezetők tapasztalata szerint külföldön hat-tíz eurós áron pillanatok alatt elkapkodják a festett tojásokat, mert világszerte igazi attrakciónak számít, amikor az emberek szeme láttára készülnek a tojások.

Megújult színvilággal festik a tojásokra a feltehetően XIX. század utolsó harmadától hagyományos kalocsai motívumokat. Az első pingáló, azaz falfestő asszonyok valószínűleg a parasztság számára készített faragott bútorokat festették, így a falfestéshez használt motívumkincs a faragott bútorok virágmintáiból táplálkozott. A falfestést követték a hímzések, és ugyanez a rózsás, tulipános, virágos mintázat köszön vissza a hímes tojásokon.

„Régen nem volt más szín, csak a pántlikapiros, a sötétkék és a hunokzöld." – emlékezik gyerekkorára Sima Ferencné, és az új színeket mutatja, miközben vékony ecsettel festi a hímes tojásokat – „A rózsaszín, a lila, a világoskék és a világoszöld egészíti ki anyáink színvilágát, de manapság még ennél is több színnel festjük a rózsákat és virágmintákat." A Szép Magyarország című folyóiratban olvasni további dallamos elnevezésű színárnyalatokról: császársárga, duflapiros, barátszín. A rózsa megrajzolásakor is tucatnyi mintázat ismeretes, mint például régies nevén emlegetett szíves, koronás, csillagos, tetejes, pülés rúzsa és a rúzsabimbó.

A pingáló asszonyok egyszerre 15-20 darab tojással dolgoznak. Először ráfestik az első színt az összesre, és amire végig érnek, meg is szárad a minta. A következő festékbe mártva az ecsetet, színenként haladnak sorra az összes tojással. 

„A férfiak olyan szép fehérre készítik elő a tojásokat, hogy sokan azt hiszik, műanyag tojást használunk!" – mutat a munkaasztalon lévő festetlen tojásokra Sima Ferencné – „Minden egyes tojásra lyukakat fúrnak a két végén, ezeken át kifújják, és hypós vízzel többször átmossák. Azért használunk kacsa tojást, mert keményebb, mint a tyúkoké, kevésbé törik."

Nyáron inkább a tojások kifúvásával és fertőtlenítésével foglalatoskodnak a kalocsai környéki házaknál, dobozokba raknak akár ötszáz tojást is a padlásokon. Az őszi hidegek beköszöntével látnak neki az asszonyok az előkészített tojások pingálásának, egészen húsvétig a festéssel foglalkoznak.

„Én nagyon szeretek festeni! Képes vagyok késő estig, akár éjjel 11 óráig mintázni!" – mondja lelkesen Sima Ferencné, de hozzáteszi – „Kevés fiatalt érdekli a pingálás, a varrás vagy a hímzés. Ha a fiatalok nem folytatják a hagyományt, kihaló mesterség a miénk."

A fiatalok számára bizonyára nem vonzó, hogy tojást festeni nem közösségi elfoglaltság. A pingáló asszonyok otthon dolgoznak, nem járnak össze munka közben. Hogy miért is nem lehet vidáman, együtt festeni a tojásokat, Sima Ferencné így felel: „Tojásokat nem lehet vinni a szomszédba! Túl sérülékeny ahhoz, hogy ide-oda hurcoljuk."

Egyre nagyobb attrakciónak számít, ha új falfelületet díszítenek a pingáló asszonyok. Ma már  ritkaság számba megy a vakolt és fehérre meszelt falak hagyományos dekorálása. „Én most egy kemencét pingáltam! Meg egy kápolna is készült, ahol az oltárt díszítettük." – meséli Sima Ferencné, aki szerint kedvet csinálhat a fiataloknak a kalocsai népi díszítőhagyományok ápolására, hogy egyre nagyobb sikk a ma divatos ruhákra kalocsai mintákat hímeztetni – „Mostmár nagyon fölkapták a kalocsait! 2012 nyarán nemcsak Budapestre, hanem Balatonra is sok blúzt, inget, farmert és pólót vittek, amire kalocsai virágmintákat hímeztek az itteni asszonyok."

Másfél évszázaddal ezelőtt Kalocsán és a közeli katolikus lakosságú településeken csak a mennyezet alatti falrészre festett kék, később piros vagy fehér sávot pingálták. A motívumkincs gazdagodásával csokorszerűen beborították a festett virágok a falakat, később a házak külső falfelületein is.

A kalocsai motívum úgy tűnik, manapság mindenhol trendi: robogóra vagy autóra pingálva éppúgy, mint gumicsizmára vagy akár élsportolók ruházatára nyomva. Nevezetes a Formula1-es pilótaruha, amit Jenson Button és Lewis Hamilton viselt.


Kalocsa pingálással díszített látnivalói
 

A Viski Károly Múzeum néprajzi és történeti állandó kiállításán pingált szobabelsők és népművészeti remekek egyaránt megcsodálhatók.

A Népművészeti Tájház tiszta szobájának falait az 1930-as évek stílusában borítják be a motívumok.

A vasútállomás pingálással díszített épületének egyes részei szabadon, a berendezett terem bejelentkezéssel látogatható.

 

(írta: Ács Gábor, 2013. március 13. Sima Ferencné pingáló asszonnyal a Turizmus Zrt rendezvényén, a Hotel Nemzetiben készült az interjú.)