A régió elhelyezkedése, határai

Régiónk hivatalos elnevezése Budapest-Közép-Dunavidék Turisztikai Régió, de leggyakrabban Budapest és környékeként emlegetjük ezt a területet. Nagyobbrészt Pest megye határát jelölhetjük meg, az északi részen azonban Nógrád és Komárom-Esztergom egyes területei is ide tartoznak.

A Budapest-Közép-Dunavidék Turisztikai Régió a Duna Esztergom és Ráckeve (Dömsöd) közötti szakaszát fedi le. Illetékességi területéhez 208 település tartozik. Területe rendkívül változatos: hegység és dombság éppúgy található itt, mint síkság. A régió legmagasabb pontjai a Csóványos (939 m), a Pilis (757 m) és Dobogó-kő (700 m), utóbbinak a jelentősége turisztikai szempontból is kiemelkedő.


A folyónak ezen a szakaszán emelkedik a Börzsöny és a Visegrádi-hegység, de a Cserhát nyúlványainak egy jelentős része is a Gödöllői-dombvidékkel, valamint a Pilis és a Budai-hegység vonulatai teljes egészében a régióhoz tartoznak. Vác-Dunabogdány magasságában a folyó folyásiránya nyugat-keletiről észak-délire változik. A Duna bal partján, Budapestnél kezdődik a Pesti-síkvidék, amely már az Alföld nagytáj részét képezi. A régió alföldi térszínei több kistájra tagolódnak (Csepeli-síkság, Pesti-síkság, Duna-Tisza-közi Homokhátság, Tápió-vidék).


Északon a régió természetes határa a Duna és az Ipoly folyó, nyugaton a Dorogi- és a Zsámbéki-medence pereme, valamint a Csepel-szigetet nyugatról lezáró Duna-főág. Délen a régió természetes határa a Kiskunsági-homokhátság (követve Pest és Bács-Kiskun megyék határát), keleten pedig a Jászság nyugati pereme, valamint a Hatvani-síkvidék és a Cserhát vonulatai jelölik ki a régió határait, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Heves, illetőleg Pest és Nógrád megye határvidékén. Ez utóbbi megye 13 települése (a turisztikai értelemben vett „Nyugat-Nógrád") egyébként még a Budapest-Közép-Dunavidék Régióhoz tartozik.
 
Szélső települések égtájak szerint
•    a régió legészakibb települései Hont és Drégelypalánk (Balassagyarmati járás),
•    legdélibb települése Kocsér (Nagykőrösi járás),
•    legkeletibb települése Jászkarajenő (Ceglédi járás),
•    legnyugatibb települései Zsámbék (Budakeszi járás) és Dorog (Esztergomi járás).
 

TIPP! Ismerje meg a régió legnépszerűbb településeit!