Buda híres törökfürdői

Buda termálvíz-kincse már a kelták idejében is népszerűnek számított, kedvelt időtöltése volt a rómaiaknak és a törököknek is a fürdőlátogatás. S a mai napig is patinás hangulatú törökfürdőben, klasszikus gyógyfürdőkben kúrálhatjuk magunkat Budapesten.

A fürdőkultúra évszázadok óta az életünk, kultúránk része, már az itt letelepedett Kelták „ak-ink"-nek, azaz „bő víz"-nek, „jó forrás"-nak nevezték a területet,  ebből származik az ókori Róma idején kialakult Aquincum elnevezés is. Sőt, az erre vándorló, s itt élő népek már az ókor előtt is élvezték a terület adta fürdőzési lehetőségeket. A fürdő egészség, kikapcsolódás, pihenés – nem csak nyaralás, hanem a mindennapok terén is. Az aktív és passzív kikapcsolódás lehetőségét is nyújtja, közösségi élményekkel gazdagít. Segít egészségünk megőrzésében, vagy ha már szükséges, a gyógyulásunkat mozdítja elő.

A világ legtöbb gyógy- és termálvíz-kútjával rendelkező fővárosa Budapest, ezért kaphatta meg 1934-ben a fürdőváros címet, s ezért is található több olyan szálloda is fővárosunkban, amely a vízkincsre alapozta tevékenységét.

Budapesten 6 gyógyfürdő és 7 strand van, melyek többsége rendelkezik termálvizes medencével is. A fürdő elsősorban a nyugodt feltöltődés színtere, míg a strand inkább a lubickolást, napozást, egy kellemes családi program helyszínét jelenti.

 

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy mely fürdők milyen problémák megoldásában nyújtanak segítséget.