Zsidónegyed titkai

Zsidónegyedként a 6. és 7. kerület belső részét nevezzük. A 18. század végétől ezt a városrészt nagyrészt zsidók lakták, sokáig egyfajta város volt a városon belül. A környék ma is őriz valamennyit a régi idők hangulatából: flódni illatával és klezmer hangjaival csábítja a felfedezőket.

Látogatás a Szent István Bazilikában

Azoknak is érdemes felkeresni a budapesti Szent István Bazilikát, akik már jártak ott. A Mindszenty-tárlattal kibővített kincstára, impozáns harangjai, az itt rendezett egyházzenei koncertek Budapest egyedülálló vonzerejévé teszik a lipótvárosi főtemplomot. A főváros panorámája pedig páratlan szépségű a kupola erkélyéről.

Látogatás a legszebb pesti zsinagógában

A mór elemekkel díszített Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga több mint fél évszázadon át zárva volt, a vészkorszak után indult pusztulásnak, berendezése sincs már a helyén. Az épületbelső viszont ma is lenyűgöző!

Hidak a múltból a jelenbe: múzeumok

Budapesten és környékén a nagy országos közgyűjtemények mellett számos megyei múzeum, galéria és magángyűjtemény - mint például az Aranymúzeum - csalogatja falai közé a kulturális barangolásra érkező látogatót.

Örökségünk, amit mi adunk a világnak

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. Két évvel később, 1987-ben ott találjuk az UNESCO Világörökségi Listáján a Margit hídtól egészen a Szabadság hídig terjedő partszakaszt.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Épített örökségünk Budapesten

Budapest sajátos módon köti össze a keleti és a nyugati kultúrát: a középkori török fürdőktől a dizájn piacokig és a nagyszabású vándortárlatokig mindent megtalálunk ebben a hagyományait őrző, kozmopolita városban.

Épített örökségünk Budapest környékén

A főváros környékén található épületeket is "ajánlottan kötelező" jelleggel kirándulásaink célpontjává tehetjük: Árpád-kori, a török hódoltság alatt épült emlékeket, barokk kastélyokat vehetünk szemügyre, melyeket izgalmas programok is kísérnek.

Dunakanyar, hegyek és folyó házassága

A Duna nemcsak népeket, de történelmi korszakokat, stílusokat, szellemi áramlatokat is összeköt. A Dunakanyarban Esztergomtól Szentendréig életre kel Magyarország fordulatos történelmének egy-egy töredékes emléke.

A „gasztrokultúra" újhulláma

Miről szól a magyar konyha forradalma? A magyar bor és a magyar pálinka: klasszikus értékek 21. századi köntösbe öltöztetve, újragondolva és elegánsan tálalva. Íme a klasszikus bisztrók reneszánsza és a magyarosság ízforradalma.

Kultúrák találkozása Budapesten

Szinte nincs olyan nemzetiség, amely nem képviselteti magát régiónkban. Ha az USA az olvasztó tégely, akkor mi vagyunk a kaleidoszkóp, az itt élő nemzetiségek büszkén őrzik és mutatják hagyományaik és kultúrájuk különböző voltát.
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább