Üdvözöljük Budapesten, Európa legbarátságosabb városában!

A Budapest és Környéke Régió ezzel a kitüntető címmel köszönti Önt, melyet a HouseTrip utazásszervező portáltól kapott: az Európán kívüli utazók szerint Budapest barátságosabb, vendégszeretőbb, mint a többi európai nagyváros, emellett ár/érték arányban is a legjobb. Nem beszélve az elképesztően gazdag fesztiválkínálatról, amely évről évre bővül, és az őszi időszakban éri el egyik tetőpontját. Október is még a fesztiválok hónapja, nem csupán Budapesten, de szerte a főváros környékén: akár délnek, akár északnak indulunk, látványos és sziporkázó fesztiválok egész sora csalogat, hogy ott töltsük el az ősz legszebb napjait. Lássuk, mivel kecsegtet ez az időszak!

Nemcsak szeptember, de még október, sőt november is a borfesztiválok kitüntetett időszaka. Budapesten több helyszínen is ünnepelhetjük még "a hegy levét": Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait az Olaszrizling Október vagy az V. Márton-napi Borfesztivál során, s mivel nemzetközi eseményekről van szó, találkozhatunk francia, olasz, horvát, és még amerikai borpincészetekkel is.

Az 1848-as szabadságharc vezéralakjának, valamint a kiemelkedő magyar lovas hagyományoknak állít emléket Cegléd város legnagyobb népünnepélye, a Kossuth Toborzó is, szeptember utolsó hétvégéjén. Szeptember 27-én vibráló életöröm tölti meg a szentendrei Skanzen Baranyából, Somogyországból, Tolnából és Zalából származó portáit: a Szomszédoló jegyében megelevenednek a dél-dunántúli szokások, előkerülnek a színpompás viseletek, melyeket akár fel is lehet próbálni. Szüret idején nem hiányozhat a mustkóstolással egybekötött szüreti bemutató sem, aki pedig megéhezik, a régió jellegzetes ételét, a sparhelten sült prószát kóstolhatja meg.

TIPP! >> Szentendrei kirándulás

De nem csupán a hegy levének szerelmesei örülhetnek az aranyló ősz idején: a világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest idén is ellátogat Budapestre, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál pedig több mint négyszázféle párlattal, kolbászokkal, sajtokkal és egyéb finomságokkal várja vendégeit október elején a Budai Vár teraszain, ahol az idei ősz vendégpárlata a markáns gin. A régi falusi disznótorosok hangulatát idézi meg a Magyar Vasúttörténeti Park 10 hektáros területén sátrat bontó Disznótoros Kolbászfesztivál október közepén három napon át, ahol a kolbászgyúró verseny, a rengeteg zenei program és a színpadi fellépők mellett Guiness rekordkisérletként elkészítik a világ leghosszabb kolbászát. A nassolnivalók, édes finomságok kedvelőinek ajánljuk a II. Sütemény és Tortafesztivált a Millenárison, valamint a Kürtőskalács Fesztivált a Vajdahunyad Várban, ahol a Nagy Közös Sütés során megidézhetjük az édes gyermekkor idilli világát, amikor a nagymamával együtt sütöttünk-föztünk otthon a konyhában.

Ha felkerekedünk és elutazunk egy őszi hétvégére, a pihenést hasznos kulturális élményekkel köthetjük össze a Múzeumok Őszi Fesztiválján, Esztergomtól kezdve Vácon, Szentendrén és persze a fővároson át Százhalombattáig és Tápiószeléig. A gödöllői kastélyban papírmerítő műhely, padlástúra és izgalmas éjszakai kódfejtős játék várja azokat, aki október 17-én érkezik a királyi pompa és a ligetek, parkok városába. A budapesti múzeumi gyermekprogramok közül bizonyára az egyik legexkluzívabb, nagy visszhangot kiváltó esemény a TITOKZATOS SZAVANNA – Gyere el a bűvös talizmánodért! interaktív kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A kalandtúrával egybekötött tárlaton a látogatók egy páratlan élővilágú afrikai füves pusztára csöppennek, ahol tudásukat és ügyességüket próbára téve készíthetik el bűvös talizmánjukat, egészen november 1-ig.

A kortárs művészetek kedvelőit is valósággal elkényezteti az október: Budapest tágabb belvárosában az Őszi Fesztivál nyomdokain haladó CAFE Budapest, továbbá a Design Hét és az ART Market eseményeitől lesz hangos az október első fele. A második félév képzőművészeti szenzációja "A magányos cédrus – Csontváry géniusza" című életmű-kiállítás: a Felvidéken született, kiemelkedő expresszionista művész munkáiból egészen év végéig látható egy nagyszabású kiállítás a Várban, a Honvéd Főparancsnokság mintegy 17 termében.

Az aranyló őszben érdemes kimenni a Budapest környéki, dunakanyari erdőségekbe: ilyenkor a fák ezer színben pompáznak, s az egész erdei élővilág örömtáncát lejti a ködlepte hónapok és a téli álom beállta előtt. Szeptember végén indul az Erdők Hete országos programsorozat, melyben vezetett túrák, erdő- és arborétumlátogatások mellett találkozhatunk az erdészekkel, megismerhetjük az erdészeti munkálatokat, sőt, kisragadozók és nagyvadak nyomába eredhetünk a Budakeszi Vadasparkban. Az IpolyErdő Zrt.-nél a legváltozatosabb programokra számíthatnak a családosok az idei ősz során: Katalinpusztán méhészeti bemutató, Diósjenőn kincskereső családi túra, Királyréten pedig kisvasutas kirándulás keretében hozzák közelebb a látogatókat az erdészek mindennapi munkájához.  Arról nem is beszélve, hogy október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából a kutyák , házi kedvencek ingyenesen utazhatnak a Kemencei Erdei Múzeumvasúton!

A királyréti kirándulóközpont programjairól ITT tudhatunk meg még többet.

Kalandra fel hát  -  töltsük tartalmasan az ősz legszebb heteit Budapesten és környékén!