Üdvözöljük Budapesten, a világ egyik legkreatívabb városában

Budapest a Design Városa - ezzel a kitüntető címmel köszöntjük, kedves Olvasó, melyet a magyar főváros még 2015-ben kapott olyan nagyvárosok után, mint Melbourne, Shanghai és Berlin. Az UNESCO által adományozott címet Közép-Európában elsőként kapta Budapest, kreatíviparának köszönhetően, amely ma már szerves része nemcsak a városképnek, de a hazai turizmusnak is. Legyen hát Ön is kreatív, és állítsa össze őszi programját, fedezzen fel minél többet a régió programkínálatából. Ehhez nyújtunk most segítséget eseményajánlók és úti tippek formájában.

Budapest pezsgése az őszi időszakban határtalan: a bor- és gasztronómiai fesztiválok egymás után, szinte hetente kerülnek megrendezésre, a kulturális élet ismét újjáéled, de a természeti, erdei látnivalók, kiránduló célpontok is még vonzóbbá válnak a varázslatos színeket hozó őszi hónapokban.

Ha valami jól összefoglalja, hogy ősszel miért jó Budapesten tartózkodni a kultúra szerelmeseinek, az a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Október 7-23. között olyan változatosságban találunk előadásokat és kiállításokat, hogy legfeljebb a lehetőségek gazdag tárháza ejthet bennünket zavarba. A rendezvény keretein belül több helyszínen (Művészetek Palotája, Budapest Music Center vagy épp a budapesti közterületek) merülhetünk el a legkülönbözőbb performanszok világában... Budapesten maradva a művészetek iránt fogékonyaknak receptre kellene írni a Modigliani kiállítást is, amely már csak október 2-ig látogatható a Nemzeti Galériában. Az előadóművészetek sokasága közül a Várkert Bazárban zajló „A jövő csillagai" c. előadást is tudnánk ajánlani október 27-én, melynek keretében a Magyar Táncművészeti Főiskola balettművész-jelöltjei kápráztatják el a nagyérdeműt.

A kulináris élményeket keresők a Vasúttörténeti Parkban, október 21-23. között megrendezett Kolbászfesztre, azaz Disznótoros Kolbászfesztiválra kezdhetnek ráhangolódni, amely már harmadszor hozza el a falusi élet minden báját a fővárosba: csabai kolbászkóstoló, állatsimogató, de kukoricamorzsolás vagy tökpucolás is lehet az aznapi programjaink között, a veterán traktorok bemutatójáról és akár vezetéséről nem beszélve.

A fővárost elhagyva sem kell messze menni valamilyen vigasságért: Ráckevén az Őszi Ászok Fesztivál köti csokorba a helyi kultúrértékeket és kínál felhőtlen szórakozást szeptember 18-án. A részletek és helyi látnivalók iránt érdeklődőket szeretettel fogadja a helyi Tourinform.

Szeptember 17-től 25-ig Vácott várja a látogatókat az Ars Sacra Fesztivál, a város főterén, a Március 15. téren, Snétberger Ferenc gitárművész, Bogányi Gergely zongoraművész előadásával és az Ars Sacra Filmfesztivállal, csak hogy néhányat említsünk a nívós programok közül.

Október 7-9. között Gödöllő felé érdemes az irányt venni, hiszen a Királyi Kastélyban Hárfa Fesztivál, majd a hónap végén, október 21-23. között a XV. Liszt Fesztivál kápráztatja el a közönséget.  

Amennyiben kevésbé hoznak bennünket lázba a különféle fesztiválok és tömegeket vonzó rendezvények, az ősz arra is kiváló évszak, hogy elvonuljunk és élvezzük a természet csendjét, frissítő energiáit, lenyűgöző szépségét. Vehetjük az irányt Visegrád felé vagy a Börzsönybe, Zsámbékra, esetleg a Csepel-sziget kevéssé ismert tájaira, településeire.. abban mindegyik úti cél hasonló, hogy természeti és emberalkotta látnivalókban egyaránt bővelkednek, így ideális helyszínei egy élménydús, feltöltődést hozó hétvégének. Szép őszt, jó kirándulásokat kívánunk!