Esztergom: a magyar kultúra bölcsője

Esztergom, a „Dunakanyar legfelső városa" az Árpád-kori első magyar főváros, és több mint ezer éve a magyar katolikus egyház fejének is székhelye. Itt áll az ország legnagyobb temploma, az Esztergomi Bazilika a 157 m magas, dolomit Várhegyen, de a történelmi látnivalók mellett még számos izgalmas helyszín várja az ide látogatót…

Kezdhetjük a városlátogatást a Víziváros Duna-partján található, szépen karbantartott Erzsébet-parkból, ahol a királyné mellszobra és a Sobieski-emlékmű érdemel említést. Innen átsétálhatunk a Prímási Palotába, melynek emeletén a Keresztény Múzeum kapott helyet, amelyet az ország leggazdagabb egyházi gyűjteményeként tartanak számon.

Következő látnivalóként az Esztergomi Várat említhetnénk, melynek déli részén a Várszínház és az Esztergomi Vármúzeum és panoptikum működik. A ma is álló várépületeket III. Béla király parancsára építették, központjában a sokszögletű lakótoronnyal és a várkápolnával.

A vár területén, a Szent István téren áll méltóságteljesen Esztergom jelképe, a Bazilika (vagy Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház), Európa 5. legnagyobb egyházi épülete. Építése 1822-ben kezdődött, hiszen elődje, az István király által építtetett székesegyház a történelem viharai során a földdel vált egyenlővé. Számtalan látnivalója között külön említést érdemel a világ legnagyobb, vászonra készült oltárképe, a Bakócz-kápolna, a hatalmas orgona, a Kincstár, a Kupola kilátó és a Panorámaterem.

A Bazilika mellett, kisebb dombon emelkedik a Szent Adalbert Központ, amely nem csak kitűnő rendezvényhelyszín, de szálloda és étterem is helyet kapott benne. Közvetlenül mellette található a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ. Ünnepnapokon szinte mindig van itt érdekes, tartalmas program, de a nyitva tartási időben egy borkóstoló is bizonyosan eltelíti a látogatót ízekkel, élményekkel.

A város központját, a korábban kicsit álmos hangulatú Széchenyi István teret néhány éve felújították, a téren álló épületek egy részével együtt. A barokk Szentháromság-szobor és a 2006-ban épített Ister-kút, a mögöttük álló műemlék épületekkel valóban impozáns látványt nyújtanak.

Az esztergomi Prímás-szigetet a 2001-ben újjáépített Mária Valéria-híd köti össze a szlovákiai Párkánnyal. A hídséta kellemes programot és jó fényképezési lehetőséget jelent, és ma már hídvámot sem kell fizetni (1918-ig sarcolták az átkelőket).

Az aktív elfoglaltságot keresők sem maradnak ajánlatok nélkül a településre érkezve: nyáron a Palatinus-Tófürdő, hazánk egyik legtisztább vizű tava kedvelt célpontja a helyieknek és a környékre látogatóknak egyaránt. Az Aquasziget pedig nemcsak medencéivel, vízi csúszdáival, de strandröplabda pályájának és játszóterének köszönhetően is nagy számban vonzza a különböző korosztályok képviselőit. A vízitúrázást is érdemes inkább a késő tavaszi, nyári hónapokra hagyni, de kirándulni bármilyen évszakban érdemes a város környékén.