Szentendre: téli kiadás

Színes házairól, meredek sikátorairól, macskaköveiről és a vadregényes Bükkös-patakról rögtön mindenkinek beugrik a Dunakanyar kapuja. De mit lehet csinálni egy mediterrán hangulatú városkában télen, ahol minden kapualjban van egy galéria? Megmutatjuk!

A galéria megnyitásához kattintson a fotóra!

Plusz 5 fok, köd, Szentendre (ilyenkor semmilyen lakk nem tart jól). A macskakövek a korábbi esőtől fényesek, míg a patakparton foltokban megmaradt a hó. Szentendrén ilyenkor sem hagy alább a turistaáradat, csak a kiülős teraszok helyett a kávézók és éttermek belseje telik meg emberekkel.
Nem is lehetne a művészetszerető közönség jobb helyen ilyenkor, mint Szentendrén, hiszen itt találjuk a Karácsony Szalont, a Hubay Házban. A 2010-ben megnyílt kiállítás hazánkban egyedülálló gyűjteménye túlnyomóan a 19-20. századból való. A mintegy 5000 darabból álló karácsonyfadísz- és képeslapkollekció mellett találkozunk papírbetlehemekkel, viasz Jézuskákkal is, s a tárlatot szentendrei kötődésű művészek adventi képei egészítik ki.

A főtérre vezető Dumtsa Jenő utca legközepét - ahol a tavasszal teljesen megújult Tourinform irodát is megtaláljuk - hosszú sorban forró italoktól gőzölgő üstöket, kreatív apróságokat, lángost, karácsonyi süteményeket, sajtokat, művészeti alkotásokat kínáló bódék foglalják el.
Az adventi vásár egyik favoritja idén a dédnagyanyáinktól kölcsönzött, változatos színvilággal jelentkező sparhert és gasztronómiai költeményei: pompostól a gesztenyén át a dödölléig.

Ha már kézművesség: a főtéri karácsonyfa a helyi általános iskola növendékeinek alkotásaival büszkélkedhet. A gyerekek szombatonkét műsorral is szórakoztatják a városban tekergő-nézelődő seregletet.
Érdekesség: A belvárosban három betlehemet is láthatunk az adventi időszakban. A fő téri betlehemet az év többi részében a Skanzenben őrzik, jászolába december 24-én kerül a kis Jézus. A Péter-Pál templom mögötti téren Haranghy Jenő festőművész az 1940-es években készített betlehemének ember nagyságú másolata áll. Az evangélikus templom falánál felállított betlehem rokokó stílusú szobrait selyembe és brokátba öltöztették.

Továbbhaladva egy igen keskeny, gyakorlatilag egyszemélyes kaptatón gyorsan feljutunk a plébániába. Útközben sajnálatos módon és észrevehetően zárva a kedvenc lángosos – csak két zord macska pislog a kerítés túloldaláról.  A panoráma pedig szinte áthatolhatatlan ködbe vész: ilyen ez a tél.

Kerülő úton, a kis utcácskákban télen is nagyon hangulatos bolyongani egyet. Mindig lesz egy lépcsősor, amin még nem mentük föl vagy le, így a kanyarban meglepetések várhatnak egy szobor, galéria vagy egy megkapó kávéház képében.