Üdvözöljük Budapesten, Európa legbarátságosabb városában!

A Budapest és Környéke Régió ezzel a kitüntető címmel köszönti Önt, melyet egy külföldi utazásszervező portáltól kapott. 2014 első felében a HouseTrip közzétette, hogy az Európán kívüli utazók szerint Budapest barátságosabb, vendégszeretőbb, mint a többi európai nagyváros, emellett ár/érték arányban is a legjobb. A külföldi szerkesztők egytől egyig Budapest gyógyfürdőit és kávéházi kultúráját dicsérik. A legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai szerint pedig 2014-ben - két év után először - ismét Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának élén.

Budapesten és környékén tavasszal kezd igazán felpezsdülni az élet: nemcsak napközben, de este is egyre többen lépnek ki otthonukból, hogy felfedezzék az esti Budapest újdonságait...

A minden eddiginél hosszabbnak és tartalmasabbnak ígérkező, április elején induló Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatából már most  csemegézhetünk, ha kedvünk tartja, de a magyar nép- és világzene, a jazz és a könnyűzenei élet kiválóságait már márciusban hallgathatjuk a Művészetek Palotájában. Az Országos Táncháztalálkozó szépséges tavaszköszöntő gáláján a Csík Zenekar, Rúzsa Magdolna és Lovasi András teremt kitűnő hangulatot a Budapest Sportarénában az autentikus magyar népzene és néptánc kedvelőinek. A kora tavaszi hónapok kiemelkedő eseményének ígérkezik a 15. alkalommal megrendezendő Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál, amely 16 ország több mint 40 kórusát, 1500 énekesét fogadja. Áprilisban könnyed szórakozást ígér a járműcsodák kedvelőinek az Oldtimerek Hétvégéje. A nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek ezúttal is a Millenáris ad otthont.

A tavaszi időszak további szenzációinak ígérkeznek az időszaki kiállítások, vándortárlatok. Rippl-Rónai és a korai 20. század ünnepelt francia szobrásza, Maillol művészbarátságának állít emléket a Magyar Nemzeti Galéria húsvétkor záró időszaki kiállítása. Hasonlóan nagyszabású kiállítással emlékezik az Iparművészeti Múzeum a magyar szecesszió különleges fantáziavilágú mesterére, Lechner Ödönre halálának századik évfordulóján: az építész munkásságában főszerepet játszó Zsolnay kerámiaelemek, továbbá interaktív panoráma-felvételek is bemutatásra kerülnek a kiállításon, amely felidézi a legendás Japán Kávéház hangulatát is. Érdemes felkeresni a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Ludwig Múzeumot, ahol rendhagyó pszichológiai tárlatvezetés segítségével mélyíthetjük el élményeinket, kortárs művészeti környezetben.

Azoknak, akik pihenőnapjaikat arra használnák fel, hogy kalandozzanak a régióban, javasoljuk, hogy a kora tavaszi hétvégéket a fagykárok után lassan újjáéledő Börzsöny erdőségeiben élvezzék, hiszen az IpolyErdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park családi-természetismereti és kisvasutas programjai mellé egy varázslatos, érintetlen vidék feltöltő nyugalmát kapják ajándékba. A magas szintű kultúrát kedvelők pedig nem csalódnak, ha tavaszi kirándulásuk célpontjául a közeli Vácot választják: 2015-ben tizenharmadik évfordulójához érkezik a Váci Tavaszi Fesztivál.

Bármerre is indulunk a kora tavaszi időszakban Budapesten vagy környékén, a tavaszi életérzés nagyszerűbbnél nagyszerűbb fesztiválok, megannyi tánc, zene, vigasság képében bontogatja szárnyait ebben a régióban. Vágjon neki, nézzen körül a fővárosban és környékén!