Üdvözöljük Budapesten, a világ egyik legkreatívabb városában

Budapest a Design Városa - ezzel a kitüntető címmel köszöntjük, kedves Olvasó, melyet a magyar főváros 2015 utolsó napjaiban kapott meg olyan nagyvárosok után, mint Melbourne, Shanghai és Berlin. Az UNESCO által adományozott címet Közép-Európában elsőként kapta Budapest, kreatíviparának köszönhetően, amely ma már szerves része nemcsak a városképnek, de a hazai turizmusnak is. Legyen hát Ön is kreatív, és állítsa össze kora nyári programját olyan módon, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság szüneteiben, napközben is bőségesen gyűjtsön az élményekből… Ehhez nyújtunk most segítséget eseményajánlók és úti tippek formájában.

Budapest pezsgése a kora nyári időszakban határtalan: a legtöbb gasztronómiai és kulturális fesztivál, a legjobb szabadtéri programok, a legszélesebb spektrumú zenei és előadóművészeti felhozatal, és mindehhez a legizgalmasabb gyerekprogramok is ebben az időszakban kínálkoznak.

2016-ban még több sztár és szuperprodukció mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó, minden korosztályt megmozgató, fergeteges margitszigeti és városmajori programfolyama keretében, amely zenés és prózai színházi előadásokkal, komoly-, könnyű-, jazz és világzenei, valamint crossover koncertekkel, látványos show-kal, mi több, gyerekszínházi matinéelőadásokkal gazdagítja a budapesti nyár kulturális kínálatát. Mindeközben Óbudán - ahogyan azt a tanévzáró havában, júniusban már megszokhattuk - egész hónapon át dübörög az ország legváltozatosabb és legszínesebb családi rendezvénye, a GyerekSziget.

A gasztronómia és a kézműves sörök kedvelőit a Városligeti Napozórétre hívogatja a 11. Főzdefeszt és Street Food Show, ahol az idei alkalommal a kristálypoharakat gyártó német Spiegelau cég aranyérmes craft-beer szortimentjéből kóstolhatjuk a hazai termelők kitűnő nedűit. A folyékony kenyér rajongóit a Dunakanyar festői tájai is várják két héttel később a III. Szentendrei Sörfesztiválon, ahol a három nap alatt több mint ötven féle, elsősorban magyar kézműves és ízesített sörkülönlegességet, valamint belga és cseh söröket kóstolhatnak meg a látogatók. Aki pedig a budapesti borbárok dzsungelében szeretne felfedezőútra indulni, azoknak jó szívvel ajánljuk az I. Budapesti Borbár Túra honlapját, ahol a túra éjszakáját, június 8-át követően is kedvére válogathat az eltérő karakterű nagyvárosi gasztronómiai helyszínek közül.

Ha a szokásosnál csapadékosabb nyárelőn kissé cudarabb arcát mutatja az időjárás, akkor sincs semmi gond: az óriási érdeklődésre való tekintettel, már a hét minden napján megtekinthetjük Picasso Alakváltozásait fenn a Várban. A párizsi Musée National Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett tárlat a több mint hét évtizedet átölelő életmű valamennyi periódusát felöleli, és nevéhez hűen egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. Június végétől pedig Modigliani nagyszabású szobor-, portré- és aktkiállítása költözik be a Nemzeti Galériába.  

Budapestről többfelé is indulhatunk családunkkal, barátainkkal vagy akár egyedül: látványos kosztümös jelenetekkel, mesés kalandozásokkal, békebeli illem- és etikett órákkal várják az érdeklődőket a Koronázási Hétvégén a 20 éves jubileumát ünneplő Gödöllői Királyi Kastélyba!

Nem kevésbé változatos programokkal csalogatnak az alföldi desztinációk is: Cegléden egy hétvégére összefonódik a gasztronómia, a zene, a sport és a lóverseny, mégpedig a tradicionális helyi egytálétel, az "öreglaska" tiszteletére rendezett IX. Bor- és Laskafesztiválon, amelyhez kapcsolódik a IV. Ceglédi Vágta, a Nemzeti Vágta előfutama. Ráckevén a Péntek Esti Korzó (PEK) színpadi produkciói, koncertjei teszik különösen élvezetessé a Duna-parti nyárestéket, sőt Szent Iván éjjelén még a tűzön is általugorhatunk. Ha pedig vízpart, akkor ne feledkezzünk meg Nyugat-Nógrádról sem: június végén három napon át újra a jazzé lesz a főszerep a Bánki-tó víziszínpadán, ahol - minden bizonnyal - jókat fürödhetünk már a várva várt nyári melegben, s ahonnan pompás kilátás nyílik a Börzsöny vulkanikus vonulataira is.

A Börzsöny vidékét azért is bátran vegyük fel a bakancslistánkra, hiszen június elejétől bárki utazhat hazánk legújabb és a régió leghosszabb erdei vasútján, a közel ötven év után újjászületett, s a régió legmagasabb hegységét észak-déli irányban átszelő Nagybörzsöny–Márianosztra-Szob kisvasúton. A márianosztrai pálos kolostor és műemlékbazilika közelében is elhaladó, festői tájakat feltáró kisvonat további különlegessége az ország egyik legmeredekebb vasúti emelkedője, amely a Bezina-patak völgyében halad. És akkor még nem beszéltünk a Pilisi Parkerdő területén végbement látványos erdészeti fejlesztésekről: a megújult Hárs-hegyi kilátóról, a megszépült Dera-szurdokról, a Pilis Bike mintegy 600 km-nyi erdei kerékpáros túraútvonal-hálózatáról, vagy a Budakeszi Vadaspark és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött tanösvényről, amely Magyarország első kalandparkba épített tanösvénye. Azokra is gondolva, akiknek a hűs erdőségeket elhagyva, újra kedve szottyan a kánikúlában egy jót lubickolni, az Itthon.hu "top" strandfürdő-ajánlóval jelentkezik a nyár folyamán.

Mindazoknak, akik a közelgő nyári uborkaszezonban minél messzebbre el szeretnék kerülni a főváros és a térség városainak nyüzsgését, ajánljuk Úti tippjeinket, melynek segítségével kellemes hétvégi kirándulásokat tervezhetnek.

Mindezen programokhoz kívánunk testi és lelki megújulást, és persze ragyogó napsütéses kora nyári időjárást!