Üdvözöljük Budapesten, a világ egyik legkreatívabb városában

Budapest a Design Városa - ezzel a kitüntető címmel köszöntjük, kedves Olvasó, melyet a magyar főváros 2015 utolsó napjaiban kapott meg olyan nagyvárosok után, mint Melbourne, Shanghai és Berlin. Az UNESCO által adományozott címet Közép-Európában elsőként kapta Budapest, kreatíviparának köszönhetően, amely ma már szerves része nemcsak a városképnek, de a hazai turizmusnak is. Legyen hát Ön is kreatív, és állítsa össze nyári programját, fedezzen fel minél többet a régió programkínálatából a nagy nyári sportesemények szünidejében. Ehhez nyújtunk most segítséget eseményajánlók és úti tippek formájában.

Budapest pezsgése a kora nyári időszakban határtalan: a legtöbb gasztronómiai és kulturális fesztivál, a legjobb szabadtéri programok, a legszélesebb spektrumú zenei és előadóművészeti felhozatal, és mindehhez a legizgalmasabb gyerekprogramok is ebben az időszakban kínálkoznak. A Várkert Bazár idei nyári táborában például rögvest a 19. század közepébe csöppenhetnek a gyerekek. Megtudhatják, hogyan lett a magyar grófból emír, ki volt a korabeli kiállítások sztárja, és mit jelent a rejtélyes fűszál egy hölgy kezében.

Az idei nyár a kultúráé lesz Budapesten és régió-szerte: 2016-ban még több sztár és szuperprodukció mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó, minden korosztályt megmozgató, fergeteges margitszigeti és városmajori programfolyama keretében, amely zenés és prózai színházi előadásokkal, komoly-, könnyű-, jazz és világzenei, valamint crossover koncertekkel, látványos show-kal, mi több, gyerekszínházi matinéelőadásokkal gazdagítja a budapesti nyár kulturális kínálatát. Mindezzel párhuzamosan, augusztus közepéig több mint ötszáz ingyenes, szabadtéri minikoncert várja a közönséget tíz fővárosi helyszínen a Zenélő Budapest programsorozat részeként. A koncerteknek a Várkert Bazár gloriettje és neoreneszánsz udvara, a Magyarság Háza, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, idén új helyszínként a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty és a Vigadó tér ad otthont.

Budapestről kíváncsian kitekintve, a környező vidéki helyszíneken gyakran történelmi kulisszák között élvezhetjük a nyári fesztiválkavalkádot: július második hétvégéjén Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb szabadtéri történelmi fesztiválját, a Nemzetközi Palotajátékokat, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakának romantikáját idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal. Két héttel később,  július 22-24. között a XXIV. Váci Világi Vigalom alkalmával pedig a barokk életöröm adja meg az alaphangot a Dunakanyar Szívének is nevezett város főterén és kisebb-nagyobb utcáin, amely Mária Terézia császárnő látogatására emlékezik. Barokk vigasságainkat önfeledt strandolással kombinálhatjuk. Odaát a Dunakanyar jobb partján pedig színházi előadások, ősbemutatók, koncertek, felolvasószínház, táncjáték és gyerekteátrumi előadások, koncertek teszik feledhetetlenül kellemessé a Szentendrei Teátrum és Nyár vendégeinek szünidei, nyáresti programját.

Ha a szokásosnál csapadékosabb nyárelőn kissé cudarabb arcát mutatja az időjárás, akkor sincs semmi gond: az óriási érdeklődésre való tekintettel, már a hét minden napján megtekinthetjük Picasso Alakváltozásait fenn a Várban, egészen július végéig. A párizsi Musée National Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett tárlat a több mint hét évtizedet átölelő életmű valamennyi periódusát felöleli, és nevéhez hűen egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. Június végétől pedig Modigliani nagyszabású szobor-, portré- és aktkiállítása költözik be a Nemzeti Galériába, így a két kiállítás egész július hónapban párhuzamosan megtekinthető. 

Bátran vegyük fel a bakancslistánkra a Börzsöny vidékét is, hiszen június elejétől bárki utazhat hazánk legújabb és a régió leghosszabb erdei vasútján, a közel ötven év után újjászületett, s a régió legmagasabb hegységét észak-déli irányban átszelő Nagybörzsöny–Márianosztra-Szob kisvasúton. A márianosztrai pálos kolostor és műemlékbazilika közelében is elhaladó, festői tájakat feltáró kisvonat további különlegessége az ország egyik legmeredekebb vasúti emelkedője, amely a Bezina-patak völgyében halad. És akkor még nem beszéltünk a Pilisi Parkerdő területén végbement látványos erdészeti fejlesztésekről: a megújult Hárs-hegyi kilátóról, a megszépült Dera-szurdokról, a Pilis Bike mintegy 600 km-nyi erdei kerékpáros túraútvonal-hálózatáról, vagy a Budakeszi Vadaspark és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött tanösvényről, amely Magyarország első, kalandparkba épített tanösvénye. Hűs, árnyékos erdei sétautakon vezet végig a Budapest XII. kerületében, az Ördögorom helyi jelentőségű természetvédelmi területen kialakított új, 6 állomásos geológiai-madártani tanösvény, amely a nyári hónapokban is élvezetes kirándulóhely, és látogatói gyönyörködhetnek a kilátásban is.

Mindazoknak, akik a nyári uborkaszezonban hosszabb-rövidebb kikapcsolódást terveznek Budapest környékén, bizalommal ajánljuk Úti tippjeinket.

Már javában tart az igazi nyári kánikúla, így a legjobb, amit tehetünk, ha strandra menekülünk a hőség elől. Budapesten belül a lubickolás a Csillaghegyi Strandfürdőn a legolcsóbb, de Kőbányán, Csepelen vagy Zuglóban sem kell sokat fizetnünk a belépőkre. A legtöbb fővárosi strandon - a felsoroltakon kívül például a Dagályban - kínálnak délutáni jegyet is, amely általában 16-17 órától érvényes. Érdemes utánanézni a strandok honlapján annak is, hogy tartanak-e strandváró napot - többnyire hétközben -, amikor egész nap kedvezményesen lehet bemenni.

Strandolásra alkalmas természetes vizeket - Budapesten kívül - elsősorban a Dunakanyarban: Gödön, Dunabogdányban, Kisoroszi-Szigetcsúcson, a dorogi Palatinus-tónál és a kissé távolabb megbújó tengerszem, a Bánki-tó festői partján találunk, emellett Budapesttől délre a Rukkel-tó és a Délegyházi-tavak is fürdőzésre csábítanak. Az Albertirsai Strandfürdő ad otthont az I. Alföldi Street Food Fesztiválnak, így ha hamisítatlan homokhátsági környezetben szeretnénk élvezni a street food életérzést, akkor július 22-23. között ezt a fürdőt válasszuk!

Mindezen programokhoz kívánunk testi és lelki megújulást, és persze ragyogó napsütéses nyári időjárást!