Műemlékek akadálymentesen

A liftek, lépcsőjárók és rámpák korában már sok olyan műemléket is könnyebb meglátogatni, amelyeket eddig csak nehezen lehetett bejárni kerekesszékkel. Sok helyen még előre kell jelezni a látogatási szándékot, de szerencsére már szép számmal akad teljesen akadálymentes épület is.

Citadella

Mozgássérült személyeket szállító gépjárművel (érvényes parkolási igazolvánnyal a szélvédő mögött) általában végig lehet haladni a Citadellát körülvevő úton, hogy az utasok élvezhessék a panorámát, de érdemes előzőleg érdeklődni. A parkolóból mechanikus kerekesszékkel leginkább segítséggel lehet feljutni a meredek úton a kilátó teraszra és a hegytetőre. A Szabadság-szobor előtti terület gyöngykaviccsal borított, nehéz rajta közlekedni.

Gellérthegyi Sziklatemplom

1990 óta ismét itt működik az egyetlen magyar alapítású rend, a Remete Szent Pálról elnevezett Pálos Rendház. 1992-ben nyílt meg újra a Sziklatemplom, a főváros egyik legkülönlegesebb temploma. Az első terem természetes sziklaüreg, majd a templombelsőt mesterségesen alakították ki 1926-ban. A Szent Gellért térről  kissé meredek aszfaltozott szerpentin úton lehet megköelíteni. Akadálymentes a bejutás, és van akadálymentesített mosdó is. Fogyatékossággal élők számára a belépés ingyenes.

Szent István Bazilika

A templomba való akadálymentes bejutás csak akkor lehetséges, ha a lépcsőlift üzemel, erről érdemes előzőleg érdeklődni.

Parlament

A Parlament előzetesen egyeztetett időpontban csoportosan és egyénileg is látogatható. Parlamenti alkalmazott kíséretében a két akadálymentesen kialakított kapu egyikén és liftek segítségével lehet bejutni. Van akadálymentes mosdó is.

Budapesti  Operettszínház

Akadálymentesen látogatható, a mosdót is beleértve.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Az újonnan megnyitott épület bejárata és mosdója is akadálymentes.

Magyar Állami Operaház

Kerekesszékkel a földszinti nézőtérre lehet bejutni, de lifttel az emeletre is fel lehet menni.

Párizsi Nagyáruház

A földszinti terem végénél balra levő lifttel fel lehet jutni az első emeletre, ott a néhány lépcsőt lépcsőlift hidalja át, ennek segítségével lehet bemenni a Lotz terembe, amely ma más néven elegáns, élőzenés kávéházként üzemel.

A Nemzeti Színház

A színház teljesen akadálymentes.

A Művészetek Palotája

Az épület teljesen akadálymentes.

Margitsziget

Középkori templom és kolostorromok, virágos parkok között sétálhat a látogató. Megtekinthető a kis állatkert, a zenélő kút és a japán kert a vízeséssel. Végig aszfaltozott úton, sík területen lehet közlekedni. A két nagy szálloda közösségi akadálymentes mosdóját lehet használni.

Forrás: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége