Kerekesszékes városnézés Óbudán

Óbuda a főváros egyik legrégebben lakott területe – kellemes sétát tehetünk a csendes városrészben – ahol többek között a római kor emlékeihez is ellátogathatunk. Érdemes azonban kísérőt választanunk magunk mellé – több helyen ugyanis macskakő nehezítheti a közlekedést.

A Flórián tér és környéke ideális célpont egy kellemes városnézéshez. Az aluljáróban és környékén II. és III. századi római kori emlékek, azaz katonai település, fürdő és lakóépületek maradványai láthatóak. Az aluljáróba a térről a Pacsirtamező út lejtős, aszfaltozott útján lehet eljutni, a közeli bevásárlóközpontban pedig akadálymentes mosdó található.

Varga Imre Múzeumnál megnézhetjük a híres esernyős szobrait

A Flórián téri aluljáróból a Szentendrei úton az első keresztutcán elérhetjük a Főteret. Itt megnézhetjük a Zichy Kastélyban található Óbudai Múzeumot, ahol a XII.-XIII. századból származó várostörténeti emlékeket gyűjtötték össze. Az Óbudai Múzeumot akadálymentesen a Szentlélek tér felől juthatunk be.
A téren a Polgármesteri Hivatal akadálymentes mosdóját igénybe lehet venni hivatali időben – ez nagy segítség, mert bár a környékbeli éttermek egy részénél lépcső mentes a bejárat, a legtöbb helyen nincs mozgáskorlátozottak részére kialakított mosdó. A Főtérről a Laktanya utca felé indulhatunk tovább. A Varga Imre Múzeumnál megnézhetjük a híres esernyős szobrokat. Arra érdemes figyelni, hogy a Főteret macskakővel burkolták, kerekesszékkel így sokszor nehéz lehet a közlekedés.

Szintén a Főtérről érhetjük el az Óbudai Társaskör épületét, ahol színházi előadásokat, koncerteket, felolvasóesteket tartanak. Itt minden helyiség bejárható kerekesszékkel is.

A Szent Péter és Pál Plébánia a Társaskörtől nem messze található. A szép barokk templomba kis segítséggel be lehet jutni. A közelben található Krúdy Gyula lakóháza és a Budapest Galéria kiállítóháza, amely az egyetlen megmaradt középkori épület. Előtte a középkori piactér romjait fedezhetjük fel.

Forrás: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége