Balatonboglár, a borváros

Balatonboglár a Balatonboglári Borvidék központja, a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa. A tájegység elsősorban fehérbor termő vidék, de az utóbbi 10 évben megnövekedett a vörösbor-szőlő ültetvények aránya.

A borok mellett milyen az ünnepeken kedvelt pezsgőkészítés egyik hazai központja Balatonboglár.

Dél-balatoni díjazott borosgazdák:
2010-ben: Az Év Bortermelője: Légli Ottó
2009-ben: Az Év Fiatal Borásza: Konyári Dániel
2008-ban: Az Év Bortermelője: Konyári János
2006-ban : Az Év Bortermelője: Garamvári Vencel

Balatonboglár jelképe a messziről is jól látható, nemrég felújított Gömbkilátó, amely a brüsszeli Atomium emlékmű ihletésében épült és az egykori városligeti budapesti vásárváros egyik pavilonja volt. A beruházás részeként a várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bobpályát, valamint kötélpályákból, mászófalakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát építtek ki a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével.

Szintén 2012-ben átadták a város kikötőjében uniós támogatással felújított és berendezett Balaton nevű műemlékhajót, amely a tó első csavargőzöseként 140 éve tette meg próbaútját a tavon, majd főként postát hordott a túlpartra. Később a Dunára került, aztán vissza Boglárra, ahol egy ideig vendéglőként működött, mígnem néhány évvel ezelőtt valaki felgyújtotta. Mára a boglári kikötőben, a mólóhoz közel elhelyezett, felújított csavargőzös mintegy ezer négyzetméternyi hagyományos és interaktív kiállítási helyszínné, valamint kávézóvá alakult.

A város főterén helyi turisztikai piac létesült és felújították a védettséget élvező műemlék, a Kék Kápolnát és befejeződtek az Árpád-házi Szent Erzsébet Emlékpark munkálatai is – ezzel az egykori legendás kápolna tárlatok és a Csiky Gergely színház nyári előadásainak helyszíne megújult.

A Platán strandon várja a családokat, a BOGLÁRI BUBORÉK vizes játszópark, és az 1-6 évesek játszótere. Ez egy fizetős, egyedi, vizes játéktér, egyebek közt vízágyúkkal, permetezőkkel, csúszdákkal, ugráló-gömbökkel, vízi csúszdákkal.

Kék és Vörös Kápolna

A Temető vagy Kápolnadombon két, híressé vált kápolna emelkedik, színük alapján a nevük Kék és Vörös kápolna, ma időszakos képzőművészeti kiállítások helyszínei. A Fischl-ház (Erzsébet u.12-14) kiállítótermeiben hely és ipartörténeti gyűjteményt tekinthető meg. A Platán strand az  ősi rév strand keleti részén található, környékén védett platánokkal.