Úszunk a strandprogramokban

Sokan azok közül, akik a vízparton töltik szabadságukat a lubickolás, a napozás, a strandi játékok mellett szívesen vesznek részt strandi rendezvényeken, programokon. A strandok többsége többet kínál a vízpartnál: igényes és sokszínű szórakozást.

A vendégek körében egyre kedveltebbek azok a strandok, amelyek a strandolás és a sportpályák egyéni használatán túl sportprogramokat, gyermekanimációt, gyermekjátszóházat, sőt tánc-, mazsorett- és strandszínházi előadásokat is szerveznek, mint Alsósörs, vagy Balatonszemes, amelynek színpadán amatőr együttesek is bemutatkozhatnak, de hasonlóan szórakoztató programot kínálnak a balatonboglári, balatonfenyvesi, balatonföldvári, vagy akár vonyarcvashegyi, gyenesdiási és zánkai strandok is.

2013-ban gyermek animáció lesz többek között Zamárdiban (Sirály Hotelnél, a Táncsics utcai strandon, Jegenye téren, Keszeg utcánál, valamint a Zenepavilonnál), Balatonföldváron (Keleti strand, Nyugati strand), Gyenesdiáson (Diási Játékstrand, Gyenesi Lidostrand), Vonyarcvashegyen (Lido strand), Balatonfüreden (Esterházy strand), Alsóörsön, Balatonalmádiban (Wesselényi strand) és Balatonfűzfőn (Tobruki strand).

A strandröplabda és a strandfoci mellett egyre népszerűbb a vízi aerobik program a strandolók körében. A közel 40 ezer embert megmozgató Mozdulj Balaton strandi sportprogram-sorozatban évről évre több mint 30 település vesz részt (www.mozduljbalaton.hu).

Balatonföldvár a megújult Keleti strandon egy strandi időutazás kiállításra, régi korok fürdőruháinak bemutatójára hívja a vendégeket. Különleges élményt kínál az airball Zamárdiban, és a vízi játszópark Balatonalmádiban.

A négy évvel ezelőtt kísérleti jelleggel Keszthelyen bevezetett strandkönyvtár mozgalomhoz egyre több strand kapcsolódik. Keszthely mellett Balatonalmádi és Balatonfüred Kisfaludy strandján tudnak a strandolók a szabadtéri „olvasóteremben" könyvet kölcsönözni.

A strandprogramok mellett természetesen kihagyhatatlanok a vízisport-rendezvények, amelyek közül talán legismertebb a Balaton-átúszás, amelyet Révfülöp és Balatonboglár között indítanak el minden év júliusában.

Azoknak, akik a fokozatosság hívei, és a kisebb erőpróbákkal is beérik, a Lelle STRANDúszást (2,5 km), a Fűzfői Átúszást (3 km), a Balatonfüred-Tihany Öbölátúszást (3,5 km) ajánljuk, de más sportágra áttérve, érdekes lehet az evezőversenyek közül a Balaton-Átevező Túraverseny (11 km) is. Az úszó és evezős versenyekről bővebb információ a www.marathon.hu honlapon található.