Halra bor, halra magyar!

A régi és elfelejtett halas hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Ennek megünneplésére szentelhetünk egy háromnapos fesztivált, Tapolcán, október 4-5-én és 6-án.

Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek
A felelevenedő Balaton parti halas és boros hagyományokat kínálja varázslatos szépségű Malom-tó környéke október első hétvégéjén. amely a 3. Pisztráng és borfesztivál rendezvény helyszíne. Tapolca alatt húzódó barlangrendszer számtalan föld alatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is.

A föld alatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal. A friss pisztránghoz a Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat is megkostólhatják a vendégek a környék pincészetei ajánlásával.

A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszíntől csupán 400 méterre található a modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep. A Közép-Kelet-Európa legnagyobb, tapolcai pisztrángtelepét a csónakázó barlangként ismert kasztforrásokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is. „Átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca-közeli badacsonyi borvidék borai a halételekhez harmonikus kiegészítője, mitn pl. a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling.

A pisztrángfesztiválon több halkészítési módot is megkóstolhatunk.

Mindenkinek ki kell próbálnia a  Ropogós tapolcai pisztrángot, Bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, Kakukkfűvel, rozmaringgal és borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, Erdélyi módon kukorica darával sült ropogós tapolcai pisztrángot, Tökmagos bundában sült ropogós tapolcai pisztrángot. Ezek a voltak a tavalyi év slágerei, amit idén a mediterrán ízvilággal bővül, így  a Ropogós tapolcai pisztrángot házi pestóval és akár szuvenírként is vihet magával tapolcai ízeket, mint pl. kapri bogyós pisztráng krém.

"A pisztráng maga az egészség. Egészséges, mint a pisztráng" - mondja a közmondás, Dr. Margalits Ede millenniumban megjelent közmondásgyűjteményében.