Egynapos úti tipp: Thury-vár

A Balaton és a Velencei-tó között majd' félúton találjuk Várpalotát, melynek éke a 13-14. században épült, alapvetően románkori vár. És most képzeljük el, hogy a vár monumentális falai között a 20. század legextravagánsabb személyiségének kiállítását láthatjuk. Micsoda kontraszt!

Szeptember elejéig láthatjuk az idei nyár kulturális szenzációját Várpalotán, melynek megtekintésére számtalan indokot találhatunk, hiszen a Balatonról jövet vagy a Velencei-tóra menet is betérhetünk a Bakony völgyében épült városkába.

TIPP! Még több vár és kastély régióban

A város fölötti erdőben áll a Thury – vagy más néven – Újlaki vár, mely nemrégiben teljes rekonstrukción esett át.  Számos helyisége modern események rendezésére is alkalmas, mint a rendezvény és konferenciaközpont, de kétségtelenül az épület két legromantikusabb pontja a barokk-kori lovagterem és a házasságkötő terem.

Itt nézhetünk körbe: 3D séta a Thury-várban

A várban állandó tárlatok – helytörténeti és népviselet-kiállítás – mellett impozáns időszaki kiállításokat rendeznek.
Szeptember 8-ig a Thury-vár vendégszereplője Salvador Dali, a mókás bajuszkájáról ismerős katalán-spanyol festőművész. Dalinak köszönhetjük többek között az Égő zsiráf vagy a Polgárháború előérzete című festményeket, melyek abszurd és szürreális látásmódjukkal új korszakot teremtettek a képzőművészetben. Sőt, Dali korszakteremtése a filmművészetben is jelentős, hiszen az Andalúziai kutya című filmet, melyet Bunellel közösen készített, az első szürrealista filmként tarthatjuk számon.

Várpalotán összesen 24 Dali-művet láthatunk az általa készített több ezerből. A kiállítás érdekessége, hogy Dali irodalmi alkotásokhoz készült illusztrációit és egyedi műveit gyűjtötte össze.

A tárlat egy sorozat folytatása, tavaly Vasarely bemutató volt, jövőre Picasso, majd Chagall műveiből terveznek kiállítást a Thury-várban a szervezők.

Jegyárak:
A Dali kiállítás megtekintésére szolgáló belépőjegy ár: 1.000,- Ft/fő
Thury-vár belépő mellé kiegészítőjegy ár: 700,- Ft/fő

Közeli helyek:

Egy könnyű kirándulás során Várpalotát akár Veszprémből, Balatonfüredről, Balatonalmádiból vagy Székesfehérvárról is megközelíthetjük.