Egészségmegőrzés télen is

A tél és a hideg beköszöntével könnyebben betegedhetünk meg, ami igen kellemetlen tud lenni, még akkor is, ha csak egy egyszerű megfázásról, nátháról van szó. Nem feltétlenül kell azonban, hogy ledöntsön minket valami kósza bacilus, néhány egyszerű trükkel megelőzhetjük a bajt.

- Öltözzünk rétegesen!

A hideg ellen leginkább a réteges öltözködéssel tudunk védekezni, ami nem egyenlő a túlöltözéssel, ugyanis, ha megizzadunk, könnyebben megfázhatunk. Ha viszont több réteg is van rajtunk, mindig van mit levenni vagy visszahúzni attól függően, hogy milyen környezetben vagyunk.

- Ne felejtsük ki a fejünket, nyakunkat és végtagjainkat sem!

A sapka, sál, kesztyű használata szintén javasolt, mert a szabadon hagyott bőrfelületek könnyebben lehűlhetnek, a hajhagymák pedig megfázhatnak. Fontos a vastag, meleg zokni viselése is, hiszen a talp gyakorlatilag folyamatosan érintkezik valamilyen feltehetőleg hideg felülettel, így a felfázás esélye nagyobb.

- Pihenjünk többet!

A téli komor időszak kiválóan alkalmas arra, hogy néhány órával többet aludjunk minden héten, ami azért is szükséges, mert a fáradt szervezet kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben. Délutánonként hamarabb sötétedik, így több idő marad a pihenésre, olvasásra.

- Mozogjunk télen is!

A hideg idő ellenére télen is nagyon fontos, hogy mozogjunk, lehetőleg a friss levegőn – lehet szó korcsolyázásról, szánkózásról, kocogásról, nordic walking-ról, de akár egyszerű sétáról is. Ehhez szintén nagyon fontos a megfelelő réteges öltözködés, valamint a sportolás után a lehető leghamarabb ejtsünk meg egy forró zuhanyt. A fokozott vérkeringés és tiszta, friss levegő segít erősebbé tenni szervezetünket.

- Keressünk fel fürdőket!

A téli időszakban kevesebb aktív tevékenységre van lehetőségünk, éppen ezért több idő juthat fürdők látogatására. A különböző termál- és gyógyvizek nemcsak testünkre vannak jótékony hatással, hanem lelkünkre is: oldják a stresszt, segítenek feltöltődni.