Borbarangolás a Balaton-felvidéken

A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidéken. Az eltérő földrajzi ökológiai adottságok miatt a Keszthelytől Zánkáig húzódó borvidék három körzetre tagolódik.

A területen a fehér borszőlők vannak túlsúlyban, mára világossá vált, hogy a Cserszegi Fűszeres, Szürkebarát és Olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak itt. A kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen.

A 2011-ben Gyenesdiáson megnyitott BAB, más néven Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac keretében látogathatunk el az első balatoni halpiacra is. A nyers és frissen sült halak mellett biotermékek, kecsketejből készült termékek, különféle pékáruk, méz, bor kaphatóak vasárnap délutánonként a piacon (www.gyenesdias.info.hu).

Nem messze innen igazi békebeli piac hangulata kel életre a Tapolcától néhány kilométerre fekvő Káptalantótiban minden vasárnap. A piacnak otthont adó Liliomkertben saját készítésű finomságok és ajándékok várják a látogatókat, a vásárlás élményéhez remek hangulat, jó beszélgetések párosulnak.

Borajánlat: Cserszegi Fűszeres

Korán érő fajta, és fűszeres zamatú, illatos bort ad. Bakonyi Károly nemesítette ki 1960-ban Traminiből és Irsai Olivérből.

11°C-ra hűtve szárnyasokhoz, hideg sültekhez, halételekhez ajánljuk. Pikáns salátákhoz, pástétomokhoz, tésztaételekhez is ajánlható.