A hegy leve Balatonfüreden

Erre a borvidékre egyedülállóan jellemző a vörösföld, melynek oka a felszínre bukkanó permi vörös homokkő. A terület jellegzetes fehérbor-szőlője az Olaszrizling, de mára más fajták is felsorakoztak mellé, így a Tramini, Chardonnay, Sauvignon blanc.

A kékszőlőfajták - Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kékoportó, Cabernet - főként a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén jellemzőek.

Tihanyban azonban nem csak szőlő terem: évszázados múltra tekint vissza a levendulatermesztés. A Belső-tó partján megnyitott Levendula Házban megismerhetjük a levendula és a tihanyi emberek közös és elválaszthatatlan múltjának állomásait, ha pedig júniusban látogatunk el a félszigetre, nemcsak a gyönyörű levendulavirágzásban lesz részünk, hiszen a Levendula Fesztiválon mindenkit várnak, aki levendulát szeretne szüretelni, levendulát szeretne szagolni, levendulás mézet szeretne kóstolni, levendulás illatzsákot szeretne készíteni, levendulával szeretne álmodni… A Levendula Házban az alábbi különleges gourmet élményeknek is hódolhatunk, ha kóstolót veszünk: a bio bivaly-, és szürkemarha szalámiból vagy a tihanyi levendulás csokoládéból.

Borajánlat: Chardonnay

Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zamatú, legtöbb évjáratban kiváló és rendkívül elegáns.

Szárnyas sültekhez, malac sültekhez, sült- vagy rántott halakhoz, zöldség alapú ételekhez, sajtokhoz ajánlott. A barrique chardonnay szépen elkíséri a füstölt sajtokat, a parázson vagy grillen sült halakat, csirkét, a tejfölös – gombás ragus ételeket, a vajban párolt zöldségeket.