Várak, kastélyok és egyéb birtokok

A Balatonnál sincs mindig jó idő, azonban semmi ok az aggodalomra, hiszen napsütés hiányában is számos program közül választhatnak, akik a tó mellett töltik szabadidejüket.

Ha az idő fürdésre nem is alkalmas, akkor is érdemes felkerekedni a Balaton parton nyaralóknak, hogy felfedezzék a régió egyéb kincseit. Ezek között mindenképpen kiemelt helyen van a keszthelyi Festetics-kastély, mely barokk pompával és számos kiállítással várja az érdeklődőket. A kastély korhű termeiben a korabeli életvitel tárgyi emlékei láthatók, a hintókiállítás a XVIII-XIX. század közlekedési eszközeit mutatja be, a vadászati kiállításon a világ minden pontján elejtett trófeákkal találkozhatunk, míg a modellvasút-kiállítása gazdag anyaga Európa szinten is különleges. A kastély legújabb látnivalója a trópusi pálmaház, ahol egzotikus növények láthatók.

Egy-egy rövid túra során érdemes felkeresni a régió várait is, ahol számos érdekességgel találkozhatunk. A legismertebbek talán Szigliget és Nagyvázsony, de nem érdemes elfeledkezni a Csobáncról, a Tátikáról, Reziről és a Zádor vár romjairól sem. Néhány helyen várjátékokat is tartanak, ahol korhű öltözetbe bújva idézik fel a dicső történelmi eseményeket. Ezekről érdemes a helyi tourinform irodákban tájékozódni. A várak kapcsán meg kell említeni még a különleges alakú Csillagvárat is, mely a Festeticsek egykori vadászkastélya volt Balatonszentgyörgyön, s egyedi alaprajza azóta is világra szóló érdekesség.

Ha tehetjük, mindenképpen látogassunk el még Balácapusztára, ahol egy római kori villagazdaság maradványait tekinthetjük meg. A régészeti feltárások során számos történelmi emlék került a felszínre, melyek jelenleg a kiállítás darabjait képezik. Találkozhatunk itt asztalnyi mozaiktáblákkal, megmaradt falfreskó-maradványokkal, korabeli tárolóedényekkel, közlekedési eszközökkel, megnézhetjük a fűtés- és melegvízrendszer működési elvét, de a rómaiak által használt fűszerekkel is megismerkedhetünk.