Gyógyteák és fürdők – házilag

A testi, lelki feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz nem feltétlenül szükséges messzire utazni. Néhány egyszerű hozzávalóból pár apró trükkel és egy csipetnyi leleményességgel saját otthonunkban is készíthetünk magunknak illatos fürdőket és különleges teákat.

Levendulatea:

A levendulás teát egyaránt készíthetünk forrázással és főzéssel. Mindig kell azonban arra figyelnünk, hogy fedjük le az edény tetejét, nehogy az illóolaj elpárologjon. A levendula enyhe idegnyugtató hatású, csillapítja a fejfájást és fájdalmat, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

Levendulafürdő:
Forrázzunk le 10 dkg levendulavirágot 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. A nyugtató hatás elérése érdekében általában legalább 20 percet érdemes eltölteni a fürdővízben. A levendulafürdő emellett serkenti a vérkeringést, és segíti a bőrpanaszok enyhítését, valamint menstruációs görcsök oldására is ajánlott. 

Csipkebogyó tea:

A csipkebogyó tea serkenti az epe-, és májműködést és vízhajtó hatással is bír. Teáját fél liter vízhez számítva két kanál összetört csipkebogyóból készítjük, és 10 percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy értékes vitamintartalmát megőrzendő, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk a vízbe!

Szőlőfürdő:

A szőlő és a bor gyógyító erejét a népi gyógyászatban is alkalmazták. A szőlő számos ismert kedvező élettani hatása mellett jó tudni, hogy a permetezetlen szőlőlevet régen enyhe hashajtóként használták. A szőlőhajtás nedve, felfrissíti a szemet, sőt a szőlő véd a sejtek idő előtti öregedése ellen is.

Helyezzünk friss, megtisztított szőlőleveleket a 36-38°C-os fürdővízbe. A maximális hatás érdekében a fürdésre legalább 10-20 percet szánjunk. A szőlőfürdő élénkít, tisztít és méregtelenít.