Gyógyteák és fürdők – házilag

A testi, lelki feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz nem feltétlenül szükséges messzire utazni. Néhány egyszerű hozzávalóból pár apró trükkel és egy csipetnyi leleményességgel saját otthonunkban is készíthetünk magunknak illatos fürdőket és különleges teákat.

LEVENDULA

 

Levendulatea:

A levendulás teát egyaránt készíthetünk forrázással és főzéssel. Mindig kell azonban arra figyelnünk, hogy fedjük le az edény tetejét, nehogy az illóolaj elpárologjon. A levendula enyhe idegnyugtató hatású, csillapítja a fejfájást és fájdalmat, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

Levendulafürdő:
Forrázzunk le 10 dkg levendulavirágot 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. A nyugtató hatás elérése érdekében általában legalább 20 percet érdemes eltölteni a fürdővízben. A levendulafürdő emellett serkenti a vérkeringést, és segíti a bőrpanaszok enyhítését, valamint menstruációs görcsök oldására is ajánlott. 

 

CSIPKEBOGYÓ

 

Csipkebogyó tea:

A csipkebogyó tea serkenti az epe-, és májműködést és vízhajtó hatással is bír. Teáját fél liter vízhez számítva két kanál összetört csipkebogyóból készítjük, és 10 percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy értékes vitamintartalmát megőrzendő, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk a vízbe!


SZŐLŐ

 

Szőlőfürdő:

A szőlő és a bor gyógyító erejét már a népi gyógyászatban is alkalmazták. A szőlő számos ismert kedvező élettani hatása mellett jó tudni, hogy a permetezetlen szőlőlevet régen enyhe hashajtóként használták. A szőlő hajtás nedve, felfrissíti a szemet. Évezredek óta ismert, hogy a szőlő véd a sejtek idő előtti öregedése ellen is.

Helyezzünk friss, megtisztított szőlőleveleket a 36-38°C-os fürdővízbe. A maximális hatás érdekében a fürdésre legalább 10-20 percet szánjunk. A szőlőfürdő élénkít, tisztít és méregtelenít.