Légkúra, mint egészségmegőrzés

„Vegyen egy jó mély lélegzetet!" – halljuk gyakran a jótanácsot. A mi tippünk az, hogy egy különleges helyszíneken , ahol már az 1800-as évek óta erre buzdítanak az orvosok, vagy éppen egy kisváros utcácskái alatt megbúvó barlangjáratok mélyén, tegyük ezt.

A Balatonfüredre látogatók nem tévednek, amikor úgy érzik, itt simogatóbb a napfény, hiszen a település és környéke a "Balatoni Riviéra" vonalán fekszik. A város a kellemes klímáját a Balaton-felvidék előhegyeinek köszönheti, amelyek megvédik a Bakony felől érkező hideg szelektől. A szárazföld és a tó közötti levegőcsere, az állandó légmozgás tiszta, pormentes levegővel ajándékozza meg az itt élőket, és gyógyítja a szív és érrendszeri betegségeket.

Tapolca városa alatt regényes, több részre osztott barlangrendszer húzódik. A Tavas-barlang mellett a barlangrendszer másik részében gyógyászati tevékenység folyik, tekintettel arra, hogy a barlang levegőjének légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása jól ismert. Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések esetén a barlang pollenmentes, állandó hőmérsékletű levegője bizonyítottan gyógyító hatással bír.

Érdekesség: Sóbarlang nyílt Balatonalmádiban

A száraz só terápia – szelíd, immunerősítő kezelés, mely során a légutak kitisztulnak, a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, helyreáll a szervezet természetes mikro flórája. Különösen hatékony önálló, vagy kiegészítő kezelésként asztma, allergia, hörghurut, krupp, nátha, influenza, arcüreg-, középfül- és torokgyulladás valamint bizonyos bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör esetén, de ki kell emelni az egészségmegőrzésben betöltött jelentős szerepét is.