Balaton és a wellness

A XIX. században híre ment, hogy a Balaton vize teljes egészében gyógyvíz. Bár ez az állítás nem igaz ugyan, annyi alapja feltétlenül van, hogy a Balaton régióban számos helyen fakad gyógyvíz, ásvány-, vagy forrásvíz.

Részben ezekre a forrásokra és adottságokra, részben pedig a tó és a természet által ajándékozott harmóniára alapozva a régió a gyógyászati, szépészeti és wellness kezelések, módok változatos tárházát kínálja.

A tó körül létesült négycsillagos szállodák minden igényt kielégítenek: élményfürdő, jacuzzi, szaunapark, több helyen termál- és gyógyvíz, valamint megannyi szolgáltatás várja a felüdülni vágyókat.

A tótól 6 km-re található a Hévízi-tó, a világ legnagyobb, biológiailag is aktív termáltava. Vízének, iszapjának gyógyító és szépítő hatását már több száz éve felismerték. Zalakarost a több mint 2000 méter mélyről feltörő 96 oC-os gyógyvize tette ismertté - az élmény-, és strandfürdő felejthetetlen élményt kínál minden korosztály számára 5000 nm-es vízfelületével, a gyógycentrum pedig elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. A külső és 2013 nyarán megnyílt belső Neckermann Klub Oázis Gyermekvilág egyedülálló családbarát fejlesztés, amelyeknek köszönhetően Zalakaros a generációk találkozóhelyévé válhat. A zalakarosi gyógyvíz elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban is. Siófokon 2006-ban nyílt meg az Élményfürdő. A Galerius római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellness központ nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi, az élet szépségét, szeretetét, egyfajta életörömöt sugározva. A fürdőbe vezetett nagyberényi gyógyvíz gyógyászati hatása akkor érvényesül igazán, ha többször rövidebb ideig tartózkodunk a vízben. Ajánljuk, miután megmártóznak a gyógyvízben, dőljenek hátra és lazítsanak legalább egy órát, hogy az ásványi anyagok kifejthessék aktív hatásukat. A marcali gyógyvízzel eredményesen kezelhetők a reumatikus, az idegrendszeri és a nőgyógyászati panaszok, míg a siófoki fürdő 1091 m mélyről feltörő minősített termálvize mozgásszervi problémák, nőgyógyászati és urológiai betegségek, bőrgyógyászati elváltozások gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére ajánlott.