Balatonboglári Borvidék

A Dél-Balatonon is termesztették a szőlőt és készítettek bort a kelták és a rómaiak is. A tájegység elsősorban fehérbor termő vidék, de az utóbbi 10 évben megnövekedett a vörösbor-szőlő ültetvények aránya.

Kitűnő feltételei vannak itt a könnyed, harmonikus muskotály borok és pezsgők valamint más fehérborfajták készítésének is, úgymint például a Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini.

Egyedülálló látványosság Szóládon a híres pincesor. A magas, helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket a 20. század elején vagy annál is korábban alakították ki.
A pincéket eleinte csak rejtekhelynek építették, a bornak csak azt a részét tárolták itt, amit a fináncok elől el akartak titkolni. Bent télen-nyáron egyaránt kb. 15 fokos hőmérséklet uralkodik, ami ideális a bor és a termények tárolására. A pincék közül jóval több, mint 100-at ma is használnak.
A pincesor felújítását követően elnyerte az Európa-díjat és a Henry Ford-díjat.

Borajánlat: Cabernet Sauvignon

A világ legismertebb kékszőlő fajtája a Cabernet Sauvignon. Bora elterjedt, csersavakban gazdag, a cukortartalma közepes. Illata, zamata kiváló, az erdei gyümölcsök (áfonya, eper) íze köszön vissza a kóstolásnál, de ha az aszaltszilvás csokoládét érezzük, akkor sem tévedünk nagyot.

A vörösbort a sült vadételekhez, amíg a belőle készült rosét pörköltekhez, lecsós ételekhez ajánljuk.

Programajánló – hol kóstolhatom meg?:

- Boglári Szüret – augusztus

- Lellei Borhét – július

- Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár - július

Információ a rendezvényekről: www.vkkboglar.hu