80 éves a Kékszalag Nagydíj!

Mérföldkőhöz érkezett Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag Nagydíj. A július 10-12. között megrendezett verseny idén ünnepli 80. születésnapját. A Kékszalag nem csupán egy verseny, hanem a vitorlás társadalom ünnepe, s ennek megfelelően számos kísérőrendezvény is kapcsolódik hozzá.

Balatonfüreden többnapos kulturális és gasztronómiai eseménysorozattal ünneplik a 46. Kékszalag Nagydíjat.

Július 10-13. között VinceBalaton borfesztivál lesz a Tagore sétányon Kóstolószalonnal, hűtött borokkal, koncertekkel, ahol természetesen a labdarugó VB eseményeit óriáskivetítőn közvetítik. 
TIPP! A 3. VinceBalaton rendezvényről szóló cikkünkben még több érdekesség itt>>

Július 11-én a Kékszalag Éjszakáján borkóstolók, rendhagyó tárlatvezetések és izgalmas foglalkozások lesznek a Vaszary Villában, a Jókai Mór Emlékházban és a Városi Múzeumban.

Július 16-án "A Zene Mindenkié" élőzenei fesztiválon fellép többek között a MÁV Szinfónikus Zenekar, a Piramis, Charlie, Aczél Tamás és a Jazzhaverok, valamint a Borsodi Blue Trió is. 

A közel 600 hajót felvonultató mezőny küzdelme igen izgalmasnak ígérkezik, melynek győztesei végül a Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra készített díját vihetik haza. A 155 kilométeres távnak július 10-én, csütörtökön reggel 9 órakor vágnak neki a versenyzők, s a leggyorsabbak akár 4-5 óra múlva már célba is érhetnek.

Az elmúlt 80 év során természetesen a verseny kiírása is változott valamelyest, néhány éve már katamaránokkal, azaz többtestű hajókkal is lehet nevezni. Ilyen például a Fifty-Fifty katamarán, mely 2012-ben nyerte meg a 44. Kékszalag vitorlás versenyt. Sőt, eredményével megdöntötte a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordját 6 perccel, így jelenleg a Fifty-Fifty és legénysége a Kékszalag rekordere.

Idén is a résztvevők között köszönthetjük az 55 évig csúcstató Nemere II-t és a 118 éves Kishamist is.

A program részletes lebonyolítása és a kísérőrendezvények eseményei itt olvashatók.

----

A versenyt élőben közvetíti majd a DigiSport csatorna, de akik nem rendelkeznek előfizetéssel, azok a Kékszalag hivatalos honlapján is nyomon tudják követni a történéseket.